O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

PRZETWORY,

sobota, 17 października 2009

CHUTNEY ŚLIWKOWY

ŚLIWKOWE PRZETWORY

Składniki

2 kg węgierek
150 g cukru brązowego
1/2 cebuli
50 ml dobrego octu balsamicznego
2 cm chili bez pestek
szczypta kardamonu,
mielonej kolendry oraz gałki muszkatołowej

 

POWIDŁA ŚLIWKOWE

ŚLIWKOWE PRZETWORY

Składniki

7 kg śliwek
szklanka cukru
dużo cierpliwości;)


Jak co roku na początku października siadam sobie razem z mamą oraz siostrą i zabieramy sie za powidła śliwkowe. Podobno najlepsze powidła wychodzą gdy pierwsze przymrozki zastana jeszcze ślwiki na drzewach, jednak jak to nasz Pan od owoców stwierdził, że juz takich odmian nie ma i te z początku października to już całkiem niezłe ślwiki na przetwory. W tym roku jednak poza powidłami zabrałałyśmy się jeszcze za chutney. Zainspirowała nas Małgosia z blogu Pieprz czy Wanilia.

Powidła to w sumie jedne z prostszych przetworów. Do żeliwnej brytfanny wrzuciłyśmy nasze 7 kg wypestkowanych śliweczek i postawiłyśmy na niewielkim gazie. Do nie dawna przez 3 dni  któraś z nas pinowała by aby przypadkiem powidła się nie przypaliły. Od zeszłego roku gdy nam nasza ciocia pewien sekret zdradziła już tego problemu nie mamy. Gdy tak postawimy śliwki w brytfannie nie wolno mieszać przez 2 dni. Dzieje się tak gdyż ślwiki bardzo szybko puszczają sok i  wewnątrz tworzy się rozdaj parasola, który nie pozwala by się powidła nie przypaliły. W zeszłym roku gdy pierwszy raz tę metodę sprawdzałyśmy co chwila korciło każdą z nas by może zamieszać, jednak  tego nie zrobiłyśmy dzieki czemu wyszły pyszne przetwory bez potrzeby ciągłego pilnowania. Dopiero 3 dnia śliwki mieszamy z odrobiną cukru, gdyż o tej porze roku owoce są na tyle słodkie,  iz nie trzeba ich praktycznie słodzić. Przekaldamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 15 minut.

Chutney, jak już napisałam zrobiłam pierwszy raz i jak ja się w nim zakochałam. Śliwki wypestkowałam i razem z drobno pokrojoną cebulą, chili, cukrem i przyprawami smażyłam całość ok 3 godzin na bardzo małym ogniu. Przetwór jakże cudny przełożyłam do słoiczków i również pasteryzowałam 15 minut.Smacznego

ŚLIWKOWE PRZETWORY

12:13, amatoreczka-pl , PRZETWORY,
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 września 2009



KLASYCZNE Z CYNAMONEM

Składniki

1 kg jabłek, najlepsza jest antonówka oczywiście

100 g cukru białego

100 g cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

½ laski wanilii

5 łyżek  wody


Z tymi jabłkami jest troszkę zabawy ale efekt wart jest wysiłku. Miałam wiele szczęścia gdyż do pomocy miałam cały sztab ludzi więc praca szła jak w manufakturze. Przerobiłyśmy ok. 40 kg jabłek;) Zaczęłyśmy od obrania i pokrojenia jabłek w drobne plasterki- polecam wykrajaczkę, którą można kupić w każdy supermarkecie. Do naczynia wsypałam jabłka zalałam wodą i doprowadziłam do wrzenia. Jabłuszka takie muszą się smażyć minimum 2 godziny na niewielkim ogniu- wszystko zależy od tego jak dojrzałe są jabłka.   Gdy nasze owocki rozpadną się już troszkę, czyli po jakiś 30-40 minutach  i puszczą swe soki dodaję cukier i przyprawy. Całość trzymałam ponad 2 godziny gdyż akurat moje jabłka nie były aż tak dobrze dojrzałe a poza tym ja wolę takie chrupkie. Gdy owocki powędrowały do słoików zawekowałam je trzymając słoiczki na gotującej się wodzie ok. 30 minut. Smacznego

 

KLASYCZNE



Z MANGO

Składniki

1 kg jabłek

100 g cukru białego

100 g cukru brązowego

1 mango o wadze ok. 300 g

Kilka rozgniecionych ziarenek kardamonu

Plaster świeżego imbiru

3 goździki

5 łyżek  wody


Przygotowania są takie same jak powyżej z tym że dodałam pokrojone na małe kawałeczki mango .Smacznego

 

Z MANGO



Z MALINAMI I JERZYNAMI

Składniki

1 kg jabłek

100 g cukru białego

100 g cukru brązowego

100 g malin

50 g jeżyn

½ laski wanilii

5 łyżek  wody


Z jabłuszkami w tej odsłonie było tak samo jak w poprzednich  poza faktem, że  jabłuszka te trzymałam ok. 3 godzin. Smacznego

 

Z MALINAMI

14:40, amatoreczka-pl , PRZETWORY,
Link Dodaj komentarz »