O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

ZUPY,

środa, 17 lutego 2010

KREMOWA ZUPA Z CUKINI

Dzisiaj mam kolejną propozycję na zupę i to kremowa zupę. Chyba to moje ulubione zupy. Szybko je się gotuje, istnieje milion sposobów na ich przygotowanie a przede wszystkim są sycące i takie zdrowe. Gdy za oknem śnieg jeszcze leży a my już po troszeczku za wiosną tęsknimy taka zupa dodaje otuchy i sił by przetrwać jeszcze miesiac może dwa, kiedy to wiosna na dobre u nas zagości.



Składniki

1 cukinia    
mały kawałek pora
1 mała marchewka
1 plaster koziej fety
ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki przyprawy do rosołu
3 kasztany
1 łyżka oliwy


Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam warzywa i podsmażyłam kilka chwil. Zalałam 2 szklankami wody doprawiłam, zagotowałam i trzymałam na ogniu do chwili gdy warzywa były miękkie. Całość zmiksowałam doprawiając fetą, octem i startymi kasztanami.

Podawać z kasztanami i listkiem mięty.

Smacznego

KREMOWA ZUPA Z CUKINIKREMOWA ZUPA Z CUKINI

poniedziałek, 15 lutego 2010

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym seleremTo taka lekka zupa, którą mozna przyrządzić w ciągu 30 minut od przyjścia z rzeskiego spaceru lub po intensywnej sesji na basenie. Kremowa jest od warzyw a nie od śmietany, tylko ta odrobina parmezanu jest takim małym daiblikiem ale czy dietetyczne znaczy bez smaku?

 

 

 

 

 

 

 



KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym seleremSkładniki
150 g brokułu mrożonego lub świeżego
50 g selera korzeniowego
200 g dyni
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy Podlaskiej do rosołu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu

uprażone pestki dyni i słoneczniki
sól, pieprz do smaku

Smażony seler
łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
sól, pieprz


Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam warzywa i podsmażyłam kilka chwil. Zalałam 2 szklankami wody doprawiłam, zagotowałam i trzymałam na ogniu do chwili gdy warzywa były miękkie. Całość zmiksowałam doprawiając łyżką parmezanu. Z krążków selera wycięłam foremką  okrągłe kształty „ciasteczek”, które smażyłam na oliwie przyprawionej czosnkiem i rozmarynem oraz tymiankiem. Odsączyłam i podałam do zupy.

Podawać z selerem i pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym selerem

wtorek, 29 września 2009



Składniki

1 1/2 litra wywaru warzywnego

1 kg dyni

1 kwaśne jabłko- użyłam antonówki

1/2 szklanki soczewicy czerwonej

2 ząbki czosnku

mały kawałek świeżej papryczki chili bez pestek

1/4 łyżeczki kminu

1/4 łyżeczki papryki czerwonej

szczypta cynamonu

sól, pieprz do smaku


Gdy zaczełam myśleć o zupie dyniowej pomyślałam jak by ją urozmaicić, przecież tyle  jest wspaniałych przepisów na blogach kulinarnych. Olśnienie przyszło podczas krojenia jabłuszek na przetwory owocowe, a gdyby tak dodać jabłko. To było to. Kwas z jabłka idealnie połączył się ze słodyczą dyni

Zatem zacznijmy od początku. Wywar warzywny jak zwylke czekał w zamrażalniku więc go rozmroziłam. Gdy bulion zaczął się gotować dodałam pokrojoną w kostkę dynię, jabłko oraz przepłukaną soczewicę. Całosć gotowałam ok 30 minut a następnie zmiksowałam razem z przyprawami. Po zmiksowaniu zupę mą zagotowałam, doprawiłam solą i podałam. Smacznego

KREM Z DYNI Z JABŁKIEM

KREM Z DYNI Z JABŁKIEM

19:22, amatoreczka-pl , ZUPY,
Link Komentarze (2) »
sobota, 02 maja 2009


Składniki

1 litr wywaru warzywnego wraz z jarzynami

2 nieduże filety z dorsza bez skóry, ok. 350 gramów

1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

4 łyżki białego ryżu

kilka gałązek szczypiorku

szczypta szafranu oraz curry

sok z ½ cytryny

sól, pieprz


Do przecedzonego wywaru wsypałam ryż, szafran oraz curry a także wcisnęłam sok z cytryny po czym doprowadziłam całość do wrzenia a następnie dusiłam przez ok. 17-18 minut. Gdy zupa przestygła wlałam ją wraz z wyjętymi z wywaru warzywami- pietruszką, marchewką, selerem oraz porem do robota kuchennego. Przelałam ja powrotem do garnka by ponownie ją zagotować- uwaga zupa jest dość kleista więc trzeba ją pomieszywać by nie przywarła do garnka. Wcześniej pokrojoną rybę doprawiłam solą i pieprzem po czym dodałam ją wraz z pomidorkami do gotującej się zupy. Gotowałam ok. 3- 4 minut czyli do chwili aż ryba była miękka. Na koniec przyprawiłam zupę szczypiorkiem. Smacznego 

SZAFRANOWA ZUPA RYBNA

17:12, amatoreczka-pl , ZUPY,
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 stycznia 2009
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009 A oto moja druga propozycja, która wzoruje sie na przepisie Karola Okrasy. Smacznego i miłego przeglądania;)
 
1 , 2