O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

RYBY,

niedziela, 17 stycznia 2010

Gdy nie mam pomysłu na kolacje a chodzi za mną cos dobrego przygotowuję sobie zazwyczaj krewetki, które są daniem szybkim, pożywnym, niskokalorycznym a co najważniejsze można je przygotować na milion sposobów. Oto jeden z nich.



Składniki

8 surowych krewetek tygrysich, mogą być też średnie gotowane lub surowe
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek

sok z ½ limonki
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku


Na patelni rozgrzałam masło z oliwką, czosnkiem i imbirem pokrojonym w plasterki. Przesmażałam przez minutę. Dodałam miód, sok, chili- połączyłam i dołożyłam krewetki. Smażyłam je 3 minuty doprawiając na koniec solą oraz natką. Pysznie smakowały z Chlebkiem według receptury Mirabbelki. Smacznego

SZYBKIE KREWETKI

SZYBKIE KREWETKI

18:03, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Komentarze (4) »
środa, 23 września 2009



Składniki

6 mrożonych krewetek

½ startej na długie pasemka cukinii

½ ząbka czosnku

Olej z pestek winogron

Sos:

1 puszka krojonych pomidorów

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 łyżka curry

½ łyżeczki przecieru z papryczek chili

¼ łyżeczki kminu

¼ łyżeczki mielonej kolendry


Zaczęłam od sosu- pomidory przelałam do garnka i dodałam do nich pastę utworzoną z czosnku, curry, przecieru, kminu i kolendry doprawiając całość odrobiną soli. Sos mój gotował się ok. 10 minut.  Na rozgrzany olej wrzuciłam cukinię przesmażając ją 2 minuty na koniec dodając zmiażdżony czosnek. Krewetki sparzyłam w gotującej wodzie tzn. wyjęłam je jak tylko wypłynęły na wierzch  wody. Moja propozycja podania znajduje się na zdjęciu poniżej.Smacznego

KREWETKI NA CUKINI Z NIGELLOWYM SOSEM

KREWETKI NA CUKINI Z NIGELLOWYM SOSEM

15:18, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 maja 2009


7 szparagów

9 średnich krewetek zamarynowanych w soku z ½ cytryny, łyżce sosu chili oraz łyżce oliwy

garść świeżego szpinaku

3 łyżki oliwy z oliwek

świeże zioła- użyłam bazyli oraz tymianku

szczypta słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku


Uwielbiam szparagi i krewetki. Pomyślałam sobie zatem pewnego razu jak by to było jak by połączyć je w jednym daniu. Wiem już, że całkiem smacznie;)

Szparagi oporządziłam i ugotowałam na parze- ok. 10 minut wystarczy. Krewetki wraz z marynatą w której nabierały smaczku przez całą noc zawinęłam w folie i upiekłam na ruszcie w piekarniku- również ok. 10 minut. Krewetki i szparagi ułożyłam na porwanym szpinaku otoczyłam sosem z oliwki, ziół oraz papryki no i zabrałam się do degustacji. Ja odpłynęłam, nieskromnie pisząc. Smacznego 

KREWETKI W TOWARZYSTWIE SZPARAGÓW

21:09, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Komentarze (3) »
sobota, 02 maja 2009


Składniki dla 5 osób

25 dużych sparzonych w wodzie z oliwką, solą, sokiem z 1 cytryny i ½ łyżeczki pasty z papryczek chili krewetek
2 cukinie
1  papryka
2 marchewki
½ puszki cieciorki
2 puszki pomidorów
6-7 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
300 gramów ryżu ugotowanego z kilkoma liśćmi szpinaku do podania
sól i pieprz do smaku


Inspiracja na danie pochodzi od Pascala.

Krewetki rozmroziłam i polałam sokiem z cytryny wymieszanym z chili, częścią oliwki. Cukinię pokroiłam w cienkie półtalarki,  marchewkę w talarki a paprykę w paseczki.  Warzywa podsmażyłam na oliwce i do aldente jarzyn wlałam 2 puszki pomidorów trzymając całość kilka dodatkowych minut by na końcu wrzucić cieciorkę- ja lubię warzywa lekko twarde więc dusiłam je niecałe 5 minut. Dodałam krewetki doprawiłam solą, pieprzem i podałam na ryżu w otoczeniu młodego szpinaku. Smacznego 

CAPONATA

CAPONATA

17:20, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Komentarze (2) »
niedziela, 01 marca 2009


Łosoś:

płat łososia bałtyckiego- ciężko go dostać ale jest najlepszyJ

60 ml mirinu- słodkie wino ryżowe

2 łyżki cukru brązowego

50 ml sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

kawałek imbiru

3 łyżki oliwy

Sałatka:

½ poszatkowanej białej kapusty

2 starte marchewki

pęczek natki pietruszki

kilka listków mięty

1 łyzeczka sosu chili

2o ml oleju sezamowego

10 ml sosu sojowego

5 ml octu rybnego

5 ml octu ryżowego

¼ pokrojonej w piórka cebulki

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2 szklanki ugotowanego ryżu ( polecam Originario)


Nikogo nie zdziwię jeśli powiem, że uwielbiam jak wiele z nas kuchnię Nigelli.

Dlatego też w tym daniu zasugerowałam się dwoma przepisami- łosoś pochodzi z ksiązki „Nigella ekspresowo”, a sałatka z „Nigella gryzie”.

Mirin, cukier, sos, ocet i starty imbir wymieszałam z oliwą a następnie natarłam taką mieszanką łososia. Po godzinie macerowania rozgrzałam piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiłam łososia na ok. 18 minut. W tym czasie wymieszałam składniki na sałatkę, mocno ją ugniatając i ugotowałam ryż. Proponuję podawać na podgrzanym talerzu w towarzystwie sałatki i ryżu. Smacznego.

 

PIECZONY ŁOSOŚ W JAPOŃSKIEJ MARYNACIE

 

22:34, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3