O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

RYŻE, KASZE I STRĄCZKOWE,

czwartek, 24 września 2009



Kilka dni temu wybrałam sie z moją mamą na spacer do lasu, który kryje w sobie dwa jeziora. Nazbierałyśmy parę grzybków a przy okazji zrobiłam parę zdjęć. Oj jak było cudnie i pomyśleć że to wszystko wrześniową porą.

PIERWSZE JEZIORODRUGIE WYŁANIAJĄCE SIĘ ZZA DRZEW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DRUGIE WYŁANIAJĄCE SIĘ ZZA DRZEWDRUGIE JEZIORO

 

 

 

 

 

 

 

WYCIECZKA

czwartek, 09 lipca 2009



Składniki dla 1 osoby

100 g ryżu arborio

350 ml wywaru z gotowanego groszku

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

3 piórka cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka śmietany 18%

1 jajko

sok z ¼ cytryny

1 łyżka przyprawy prowansalskiej

2 łyżki parmezanu

1 szklanka mrożonego groszku


Truskawkowa salsa

10 truskawek

garść świeżej bazyli

odrobina pieprzu kajeńskiego, sól do smaku


Na wstępie ugotowałam groszek tak aby zostało mi 350 ml płynu. Wywar z groszku  postawiłam na gazie tak aby bulgotał sobie cały czas. W tym czasie pokrojoną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem usmażyłam na rozgrzanej oliwce z masełkiem i po chwili wsypałam ryż. Ryż musi nasiąknąć tłuszczem i dopiero wtedy możemy wlewać po troszku wywaru. Robimy tak do chwili gdy skończy nam się wywar a ryż będzie pozbawiony mącznego posmaku- czynność ta zajmuje ok. 15minut. Tuż przed wlaniem śmietanki wsypujemy groszek a śmietanę mieszamy z jajkiem, sokiem, przyprawą prowansalską, parmezanem  i łączymy z ryżem  szybko mieszając, po czym odstawiamy.
Tym razem risotto otoczyłam truskawkową salsą otrzymaną po zmiksowaniu wszystkich wymienionych składników. W końcu modna jest teraz kuchnia fusion;). Smacznego

RISOTTO Z TRUSKAWKOWĄ SALSĄ

Składniki dla 1 osoby

100 g ryżu arborio

350 ml wywaru z gotowanego groszku

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

3 piórka cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka śmietany 18%

1 jajko

sok z ¼ cytryny

1 łyżka przyprawy prowansalskiej

2 łyżki parmezanu

1 szklanka mrożonego groszku


Truskawkowa salsa

10 truskawek

Garść świeżej bazyli

Odrobina pieprzu kajeńskiego, sól do smaku

Na wstępie ugotowałam groszek tak aby zostało mi 300 ml płynu. Wywar z groszku   postawiłam na gazie tak aby bulgotał sobie cały czas. W tym czasie pokrojoną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem usmażyłam na rozgrzanej oliwce z masełkiem i po chwili wsypałam ryż. Ryż musi nasiąknąć tłuszczem i dopiero wtedy możemy wlewać po troszku wywaru. Robimy tak do chwili gdy skończy nam się wywar a ryż będzie pozbawiony mącznego posmaku- czynność ta zajmuje ok. 15minut. Tuż przed wlaniem śmietanki wsypujemy groszek a śmietanę mieszamy z jajkiem, sokiem, przyprawą prowansalską, parmezanem  i łączymy z ryżem  szybko mieszając, po czym odstawiamy.
Tym razem risotto otoczyłam truskawkową salsą otrzymaną po zmiksowaniu wszystkich wymienionych składników. W końcu modna jest teraz kuchnia fusion;). Smacznego

poniedziałek, 16 marca 2009


Składniki dla 5 osób:

0,5 kg ryżu arborio- w przypadku gdy nie mamy, originario również będzie pasował (sprawdziłam osobiście;))

1,2 litra wywaru warzywnego doprawionego szafranem

3 łyżki masła

6 łyżek oliwy z oliwek

¼ cebuli

3 ząbki czosnku

2 łyżki śmietany 18%

1 jajko

sok z ¼ cytryny

2 marchewki, 2 szklanki mrożonego groszku zielonego,

½ opakowania mrożonej fasolki


Inspiracja na risotto pochodzi z pierwszej na polskim rynku książki Nigelli Lawson „NIGELLA GRYZIE"

Wywar warzywny zazwyczaj gotuję wcześniej, a gdy mam go za dużo to nadmiar mrożę mam wtedy na niezaplanowane z góry potrawy. Tym razem jednak ułatwiłam sobie  życie i użyłam przyprawy lubczykowej do rosołu zmieszanej z przyprawą rosołową zalanej 1,2 litra wody z odrobiną szafranu. Wywar mój postawiłam na gazie tak aby bulgotał sobie cały czas. W tym czasie pokrojoną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem usmażyłam na rozgrzanej oliwce z masełkiem i po chwili wsypałam ryż. Ryż musi nasiąknąć tłuszczem i dopiero wtedy możemy wlewać po troszku wywaru. Robimy tak do chwili gdy skończy nam się wywar a ryż będzie pozbawiony mącznego posmaku- czynność ta zajmuje ok. 15minut. Śmietanę mieszamy z jajkiem i sokiem i wlewamy do ryżu szybko mieszając, po czym odstawiamy na bok. Pokrojoną marchewkę blanszujemy z groszkiem i fasolką a następnie mieszamy z ryżem.

Ja podałam moje risotto na liściach szpinaku z bazylią ale samo smakuje równie dobrze. Smacznego 

RISOTTO WARZYWNE

 

sobota, 14 marca 2009


Składniki na 9 kotlecików:

200 gramów soczewicy Puy

2 blanszowane marchewki

2 jaja ugotowane na twardo

łyżeczka imbiru

3 ząbki czosnku

¼ cebuli

3 puszki pomidorów

1 łyżeczka curry, ½ łyżeczki garma masala

1 łyżka masła

bułka tarta, oliwa do smażenia


Inspiracja na danie pochodzi ze styczniowego numeru PANI.

Soczewicę gotowałam z dodatkiem imbiru oraz 2 ząbków czosnku do chwili gdy była miękka, czyli ok. 25 minut.  Posiekaną cebulkę, pozostały ząbek czosnku oraz przyprawy podsmażyłam na maśle i po chwili dodałam pomidory. Całość zagotowałam, doprawiłam do smaku i odstawiłam na bok. Soczewicę odcedziłam, wymieszałam z pokrojoną marchewką, jajkiem, bułką tartą i uformowałam kotleciki, które smażyłam na oliwie z oliwek. Kotleciki podałam na młodych liściach szpinaku w towarzystwie sosu curry. Smacznego 

KOTLECIKI Z SOCZEWICY