O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

NALEŚNIKI,

środa, 27 stycznia 2010

NALEŚNIKIPrzyszedł taki moment,  w którym od czasu do czasu znajduje się każda z nas. Czas diety- raczej ograniczenia.  Święta już za nami, już wszytskie pierniki zostały zjedzone i efekty widać w biodrach. Postanowiłam sie troszkę oraniczyc. Oczywiscie z pofesjonalną pomocą. Nie wiecie jak bardzo sie ucieszyłam, że mogę od czasu do czasu zjeść np. naleśniki.



Składniki
1 jajo
65 g mleka
40 g mąki
olej rzepakowy do smażenia
3 łyżki ze słoika domowych jabłuszek z malinami do przełożenia


Żółtko, mleko, mąkę  roztrzepałam na pulchna masę a białko ubiłam na sztywno łącząc wszystko razem. Masę tą odstawiłam na 10 minut do „odtajania”. Smażyłam na oleju rzepakowym, który jest zdrowszy od popularnego słonecznikowego na złoty kolor. Z podanych składników wyszło mi 5 placuszków- aż nadto jak dla jednej osoby.

NALEŚNIKI

sobota, 02 maja 2009

 



Składniki

3 jaja

2 łyżeczki roztopionego masła

porządna garść szczypiorku, pietruszki oraz mięty

kilka pomidorków truskawkowych wymieszanych z oliwą z oliwek oraz świeżymi ziołami przyprawionych solą oraz pieprzem

sól, pieprz do smaku


Jaja delikatnie rozmieszałam z masłem i ziołami, doprawiłam i wylałam na rozgrzaną do „czerwoności” patelnię. Omleta swego smażyłam do chwili gdy na powierzchni nie było już surowego białka często obracając patelnią. Podałam w towarzystwie rumianych pomidorków. Smacznego

ZIOŁOWY OMLET

17:05, amatoreczka-pl , NALEŚNIKI,
Link Komentarze (2) »
czwartek, 09 kwietnia 2009


Składniki na około 15 sztuk:

1 szklanka soczewicy czerwonej

½ szklanki soczewicy du puy

½ szklanki soczewicy brązowej

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka czerwonej papryki

¼ łyżeczki kardamonu

¼ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczka mielonej kolendry

szczypta kminu rzymskiego

kilka piórek cebuli

½ łyżeczki sweet chili sos

pęczek posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz do smaku


Placki naleśnikowe usmażyłam z przepisu podanego w FASZEROWANYCH NALEŚNIKACH W SOSIE Z CURRY. Soczewicę zalałam 1 ½ litra wody, wrzuciłam ząbek czosnku, posoliłam, przyprawiłam imbirem i gotowałam ok. 25 minut. Następnie odsączyłam i dodałam do przesmażonej cebulki, przeciśniętym czosnkiem, ziołami i pozostałymi przyprawami. Przestudzonym farszem smarowałam naleśniki- zawijałam jak na tradycyjne krokietyPosmarowane naleśniki proponuję podawać ze świeżymi warzywami wcześniej podsmażając je bez dodatku tłuszczu. Smacznego 

NALEŚNIKI WYPEŁNIONE SOCZEWICOWĄ W TRZECH KOLORACH
 
NALEŚNIKI WYPEŁNIONE SOCZEWICOWĄ W TRZECH KOLORACH
 
 

14:14, amatoreczka-pl , NALEŚNIKI,
Link Komentarze (4) »
niedziela, 22 lutego 2009

Naleśniki (ok. 15 sztuk):

250 g mąki pszennej

300 ml mleka200 ml wody niegazowanej

sól do smaku

25 g rozpuszczonego masła

3 jajka 

Farsz:

1 nieduży kalafior

 1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 marchewki

½ opakowania groszku zielonego

½ puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

2 łyżki żółtego curry

1 łyżeczka zielonej pasty z curry

1 łyżka papryki słodkiej

¼ łyżeczki pasty chili

100 ml śmietanki 22%

Masło + oliwa do smażenia 

Sos:

3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

1 opieczona, zmiksowana i przetarta przez sito papryka czerwona

1 łyżka zielonej pasty z curry

¼ łyżeczki pasty chili

1 łyżeczka brązowego cukru

sól i pieprz do smaku

Z podanych składników usmażyłam tym razem z moją mamą, gdyż ona jest w tym lepsza cienkie ale sprężyste;) naleśniki. Farsz i sos był w mojej gestii-pokrojonego kalafiora, marchewkę i groszek zalałam wrzącą wodą i zblanszowałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i trzy oliwy z przyprawami a następnie wrzuciłam pokrojoną paprykę na ok. 3 minuty. Dodałam zbalnszowane warzywa, poddusiłam całość kolejne 5 minut, by na koniec doprawić śmietanką  i odstawić mój farsz do ostygnięcia. Składniki na sosik wrzuciłam do rondelka, zagotowałam i przyprawiłam do smaku;). Naleśniki zawijała  moja siostraJ. Smacznego

FASZEROWANE NALEŚNIKI W SOSIE Z CURRY
19:16, amatoreczka-pl , NALEŚNIKI,
Link Dodaj komentarz »