O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

WARZYWA,

sobota, 24 października 2009

Nawet nie myślałam, ze tak rzadko pojawiają się w mojej kuchni ziemniaki. Myślę, ze nawet sie od nich odzwyczaiłam. Jednak specjalnie z okazji Ziemniaczanego Sezonu zorganizowanego przez Olgę z blogu Smak Imprezy przygotowałam tę oto potrawę.






Składniki

1 kg obranych ziemniaków
1 kg szpinaku
300 ml mleka sojowego
30 g masła
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonej kolendry
3 zmiażdzone ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku


Ziemniaki gotowałam w osolonej wodzie 20 minut po czym zemlełam wraz z mlekiem i masłem na gładkie puree. Szpinak dokładnie wymyłam w kilku wodach i dokładnie osączyłam na ściereczce. Szpinak włożyłam do rondla z podgrzaną łyżką masła z przyprawami i czosnkiem. Gotowałam ok 5 minut do chwili gdy szpinak zmiękł a płyn powstały w trakcie duszenia odparował. Formę do zapiekanki wyłożyłam połową puree następnie rozłożyłam szpinak, który przykryłam resztą puree. Zapiekałam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200o C. Smacznego

ZAPIEKANY SZPINAK Z ZIEMNIAKAMI

14:33, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 października 2009

Proszę Państwa oto mój debiut. Po raz pierwszy biorę udział w Festiwalu Dyni i jest mi przeogromnie miło, że w tym roku już mogę, gdyż w zeszłym tylko się przyglądałam zastanawiając się czy zacząć blogować czy też nie. A zatem runda I rozpoczęta.

DYNIOWY SERNICZEK



Składniki

500 g startej dyni
500g ricotty
piana z 3 jaj

sól, pieprz do smaku
duża łyżka zmieszanych ziół- curry, mielonej kolendry, kuminu
1/2 pęczka pietruszki


Moja pierwsza propozycja na Festiwal Dyni zorganizowany przez Beę to właśnie serniczek z dużą ilościa dyni. Przepis w sumie bardzo prosty wystarczy zetrzeć dynię i j odsączyć , ubić jaja połączyć z resztą składników.  Serniczek wstawiłam na ok 40 minut do 180o . Podałam z kilkoma listaki rukoli skropionymi oliwką aromatyzowaną curry.

DYNIOWY SERNICZEK

DYNIOWY SERNICZEK

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIZZA Z DYNIĄ



Ciasto:

350 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
30 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
1 łyzeczka curku brązowego
1/2 łyżeczki soli

Sos:

1 puszka krojonych pomidorów
1/4 cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 przeciśnięte ząbki czosnku
garść świeżego oregano

1 łyżeczka wymieszanego suchego tymianku z bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Nadzienie:

1 świeży pomidor pokrojony w paseczki
garść świeżego szpinaku
kawałek dyni pokrojonej w kosteczkę
6 paseczków czerwonej papryki
kulka mozarelli
garść łatworozpuszczającego się sera żółtego


Przy drugiej propozycji jest już troszkę więcej pracy ale tak to już jest, że przy jednych daniach musimy sie pogimanstykować a przy innych nie. Zaczynając od początku po pierwsze wyrobiłam ciasto wlewając do mąki rozpuszczone drożdże w wodzie z solą, cukrem i oliwką. Chwilkę zagniatałam i przykryłam ściereczką do podrośnecia. W tym czasie na rozgrzanej oliwce podsażyłam cebulkę, czosnek oraz przyprawy a anstępnie wlałam pomidory. Sosik ten dusiłam kilka minut. Od razuz estawiłamz ognia by troszke przestygł. Podrośnięte ciasto rozłożyłam na formie do pizzy, gdyż kamienia jeszcze nie posiadam i zabralam się za przystrajanie rozprowadzając sos i układając warzywa i ser. Pizza musi się piec w bardzo gorącym piekarniku przez 30 minut a więc ustawionym na maksimum- w moim przypadku jest to jakieś 220O. Smacznego;)

PIZZA Z DYNIĄ

PIZZA Z DYNIĄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Dania biora udział w Festiwalu Dyni


22:34, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Komentarze (3) »
wtorek, 29 września 2009



Składniki

3 nieduże buraki ugotowane na parze

kawałek dyni pokrojonej w trójkąty usmażonej na patelni grilowej

garść rukoli

2 plastry sera pleśniowego- użyłam Lazura

Sos

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta curry

kilka galązek kol

endry

kawałeczek świeżego chili bez pestek


Rukolę opłukałam i oberwałam zbędne łodyżki. Pokrojonego w plasterki buraka,  dynię ułożyłam wokół rukoli. Obsypałam pokruszonym serem i polałam  przygotowanym wcześniej sosem.  Smacznego

MARIAŻ DYNI Z BURAKIEM

MARIAŻ DYNI Z BURAKIEM

20:12, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Komentarze (2) »
środa, 23 września 2009



Składniki

1 bakłażan

2 łyżki miodu

¼ szklanki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka imbiru


Swój powrót do blogowania zaczynam od tej prostej ale jak że pysznej przekąski. Inspiracje zaczerpnęłam z lokalu znajdującego się na Nowym Świecie- The Place.
Bakłażana przekroiłam na pól a następnie ponacinałam tak by wyszedł karteczkowy wzór. Posoliłam i odstawiłam na 30 minut. W tym czasie przygotowałam marynatę podgrzewając wszystkie składniki do całkowitego ich połączenia. Po 30 minutach bakłażana umyłam i polałam marynatą zostawiając kilka łyżek na później. Bakłażan  został umieszczony w piekarniku nagrzanym do 200o Celsjusza na ok.  20 minut. W miedzy czasie podlałam go pozostałą marynatą. Smacznego

PIECZONY BAKŁAŻAN

 

PIECZONY BAKŁAŻAN


środa, 08 lipca 2009



Składniki

rukola
truskawki
mozzarella
pomidorki truskawkowe

sos oliwno-balsamiczny


W ostatnim czasie rzadko Tutaj zaglądałam, nie mówiąc już o odwiedzinach Wasz zudnych blogów. Dzieje się tak gdyż zaszło sporo zmian w moim życiu. Pasja do gotowania sprawiła, że razem z koleżanką otowrzyłyśmy mała knajpkę. Narazie tylko na ten sezon ale kto wie moze kiedyś uda się rozszerzyc Nasz mały biznes. Trzymajcie kciuki a ja postaram się częściej odwiedzać swój i inne zaprzyjaźnione blogi.

Tymczasem gdy nie mam w tym roku wakacji przynajmniej smakiem przeniosę się gdzieś w okolice Morza Śródziemnego. Ach ta Caprese, gdy nie ma czasu wystarczy chwila i już człowiek przenosi się do małej włoskiej knajpki. Na jedną osobę wzięłam garść rukoli, kulkę mozzarelli, 5 pomidorków, garść truskawek oraz 3 łyżki sosu. Całością wystroiłam talerz i na te parę  chwil byłam poza zgiełkiem całego otaczającego mnie świata. Smacznego

KOLEJNA WARIACJA NA TEMAT CAPRESE

Składniki
rukola

truskawki

mozzarella

pomidorki truskawkowe

sos oliwno-balsamiczny

Ach ta Caprese, gdy nie ma czasu wystarczy chwila i już człowiek przenosi się do małej włoskiej knajpki. Na jedną osobę wzięłam garść rukoli, kulkę mozzarelli, 5 pomidorków, garść truskawek oraz 3 łyżki sosu. Całością wystroiłam talerz i na te parę  chwil była poza zgiełkiem całego otaczającego mnie świata. Smacznego

11:30, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3