O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

TARTY, QUICHE I KOŁACZE,

czwartek, 07 stycznia 2010

 

TARTA prawie jak od Bartolomeo Scappi



Składniki

4 arkusze ciasta francuskiego
½ kg mięsa mielonego z indyka
½ selera

curry
cynamon
kolendra
papryka czerwona

papryczka chili
parmezan
sól, pieprz, odrobina cukru
masło, oliwa z oliwek


2 arkuszami ciasta wyłożyłam formę do tarty i podpiekłam je przez 13 minut- próbowałam opiekać przykrywając ciasto papierem obciążonym na przykład fasolą. Osobiście jednak nie lubię i nie polecam tej metody, gdyż ja wolę gdy na tym etapie już pojawia się chrupiąca skórka. Mięso intensywnie przyprawiłam dlatego nie podaję ilości, gdyż można tutaj poszaleć lub też nie jeśli ktoś nie lubi.

Przyprawiłam intensywnie, gdyż jak się dowiedziałam we włoskiej kuchni w czasach Bartolomeo gościły przyprawy dużo intensywniejsze niż obecnie. Duża ilość przypraw w ówczesnych czasach świadczyła również o bogactwie gospodarza.

Przyprawione na kilka godzin przed mięso przesmażyłam ze startym na grubych oczkach selerem na łyżce masła wymieszanego z oliwką i wyłożyłam je na podpieczony spód. Posypałam kilkoma łyżkami parmezanu i przyłożyłam dwoma arkuszami ciasta zlepiając brzegi. Piekłam 40 minut w 180o i podałam z mieszanką sałat. Smacznego;)

TARTA prawie jak od Bartolomeo Scappi

wtorek, 03 listopada 2009

Moja siostra, która nie przepada za ananasem, gdy zobaczyła przepis znaleziony na blogu Cioccolato Gatto powiedziała, ze musimy koniecznie go wypróbować. Tak więc cytując za Viradianką upiekłam przepyszną tartę.



Ciasto:

75 g drobnego cukru brązowego
150g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g wiórków kokosowych
150g ciepłej lub delikatnie rozpuszczonej margaryny

Nadzienie:

100g śmietanki 18%
100g mleczka kokosowego
75g cukru drobnego
50g wiórków kokosowych
2 jajka
1/2 laski wanilii
500 g rozgniecionego widelcem świeżego ananasa


Składniki na ciasto wrzuciłam do malaksera, który w kilka chwil wyrobił mi pięknie pachnące ciasto. Zawinełam je w ściereczkę i pozwoliłam mu poleżakować ok godziny w lodówce. Następnie rozwałkowanym ciastem wyłożyłam formę i podpiekłam je ok 13 minut w 180o . Jajka z cukrem ubiłam na kogelmogel, dodałam śmietanki, wanilię, wiórki, ananasa i wyłożyłam na przestygnięty spód. Piekłam ok 40 minut i podałam jeszcze ciepłą tak jak poleca Viradianka. Pychotka;)

ANANAS I KOKOS W ROLI GŁÓWNEJ

ANANAS I KOKOS W ROLI GŁÓWNEJ

niedziela, 18 października 2009
Składniki

200 ml zimnej wody

14 g (1 łyżka) miałkiej soli

500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej

150 g mąki krupczatki

250 g zwykłej mąki pszennej


Moi Drodzy, już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamairem zrobienia cista francuskiego według przepisu z dorotus z blogu Moje Wypieki. Podobnie jak dorotus uważam, że ciasto to nie jest takie straszne jedyne czego potrzeba to baaaaaaaaaaardzo dużo cierpliwości. Cytując za dorotus wszystko zrobiłam tak jak zrobiła właścicielka blogu Moje Wypieki.

"Krok 1:
Sól rozpuściłam w letniej wodzie,  masło rozpuściłam i połączyłam z mąką formując kulę.  Tak jak pisze dorotus włożyłam ją na 2 godziny do lodówki.
Krok 2:
Resztę masła, która została pokroiłam i delikatnie ogrzałam nad parą, by lepiej się ucierało. Gładką masę jaka powstała w wyniku ucierania rozwałkowałam wkładając ją pomiędzy folię na prostokąt o grubości oik 2 cm. On również powędrował do lodówki na 2 godziny
Krok 3:
Ciasto i masło w foli wyjelam na stolnicę. Pierw rozwałkowałam ciasto na kwadratowy placek nieco większy od placka otrzymanego z masła. Nastepnie nałożyłam na niego schłodzone masło i złożyłam ciasto jak kopertę.
Krok 4:
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowałam na prostokąt 3 razy dłuższy niż szerszy. Ciasto to złożyłam na 3 części fprmując prostokąt i wstawiłam do lodówki na kolejne 2 godziny.
Krok 5:
Cytując już dokładnie za dorotus:"Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt, tak jak w punkcie 4. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało."

Różnica w moim wykonaniu polega na tym, że ja wałkowanie musiałam przerwać po tzecim razie. Bardzo dziękuję autorce blogu Moje Wypieki za ten cudowny przepis i  efekty na zdjęciu.

CIASTO FRANCUSKIE

CIASTO FRANCUSKIE

Jeszcze tego samego dnia miałam na obiad pieczoną dynię. Zostało parę sztuk więc postanowiłam wypróbować moje ciasto. Z paska o szerokości 5 cm i długości mniejwiecej 25 cm wyciełam 5 kwadracików, na które położyłam po dwa kawałki dyni. Dodatkowo każdy kwadracik został przyozdobiony kawałeczkiem chili i odrobiną świeżego koperku i posmarowany roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka warzywne piekłam 15 minut w 200o Celsjusza. Pochwalę się ciasto wyszło bardzo dobre. Smacznego

CIASTECZKA DYNIOWE NA DOMOWYM CIEŚCIE FRANCUSKIM W OCZEKIWANIU NA FESTIWAL DYNI

CIASTECZKA DYNIOWE NA DOMOWYM CIEŚCIE FRANCUSKIM W OCZEKIWANIU NA FESTIWAL DYNI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 20 kwietnia 2009


Ciasto:

300 gramów mąki pszennej

150 gramów margaryny

odrobina wody

½ łyżeczki soli

Farsz:

opakowanie mrożonego szpinaku

opakowanie gorgonzoli, ok. 250 gramów

100 ml śmietany min. 18%

2 jaja

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

½ szklanki pestek dyni wymieszanych z pestkami słonecznika i pini uprażonych na patelni
tymianek

1 łyżka oliwy


Ciasto wyrobiłam i podpiekłam tak jak w przypadku QUICHE WARZYWNY”. Szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu z ostatniej kropli wody podsmażyłam z czosnkiem i tymiankiem, a po ok. 3 minutach dodałam porwaną na kawałki gorgonzolę. Całość wyłożyłam na podpieczony spód, zalałam jajkiem roztrzepanym ze śmietaną, solą oraz pieprzem a na końcu posypałam pestkami.  Tartę, mą piekłam 25 minut w 180 stopniach. Smacznego 
 
TARTA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

niedziela, 05 kwietnia 2009


Ciasto:

200 gramów mąki orkiszowej razowej

100 gramów margaryny

odrobina wody

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki curry

Farsz:

1 brokuł

3 marchewki

1 pietruszka

½ szklanki cieciorki

3 jaja

100 gramów ricotty

200 gramów sera, np. mozzarella

1 łyżeczka curry

½ łyżeczki kurkumy


Zachciało mi się coś warzywnego więc pomyślałam o czymś z kuchni francuskiej, może tarta.  Z drugiej strony od jakiegoś czasu chodziło za mną curry, tak więc zmiksowałam przyprawy z kuchni indyjskiej, pomysł z kuchni francuskiej i ser z włoskiej. Wyszło całkiem fajne połączenie;)

Składniki ciasta wymieszałam, zagniotłam i otrzymaną kuleczkę włożyłam do lodówki na ok.  1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim tortownicę, ponakłuwałam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 13 minut- nie przykrywam ciasta papierem tylko delikatnie opiekam. Różyczki brokuły, talarki marchewki i pietruszki zblanszowałam na parze a cieciorkę opłukałam obficie z zalewy. Na podpieczony spód ułożyłam wszystkie warzywa, zalałam je ricottą roztrzepaną z jajkami i przyprawami a całość posypałam startym serem. Quiche wstawiłam do piekarnika na 25 minut (180 stopni). Proponuję podawać z mieszanką sałat z kiełkami. Smacznego 

 

QUICHE WARZYWNY

 

 
1 , 2