O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

WIELKANOC,

czwartek, 16 kwietnia 2009


Składniki:

Kruche ciasto:

25 dkg mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

15 dkg masła

10 dkg cukru

2 żółtka

1 całe jajo

Masa orzechowa:

25 dkg mielonych orzechów

12 dkg mąki

12 dkg masła

15 dkg cukru

3 żółtka

100 gramów orzechów pecan


Przepis na tego mazurka dostałam dawien dawno od mamy mego kolegi. Powiem szczerze, próbowałam robic różne mazurki orzechowe ale zaden nie był tak dobry jak ten ponizej.

Tak wiec, zaczynajac od początku składniki na kruche ciasto zagniotłam i schłodziłam wkładając je do lodówki na całą noc.  Następnego dnia masło utarłam z cukrem dodając po jednym żółtku a na koniec wsypałam mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami. Prostokątną formę wyłożyłam rozwałkowanym ciastem, które opiekałam przez 10 minut. Na taki podpieczony spód  wylałam masę orzechową a na nią ubitą pianę z 5 jaj(te białka od 5 żółtek;)) przyozdabiając orzechami pecan. Mazura mego piekłam 30 minut w 180 stopniach. Smacznego 

 

ORZECHOWY MAZUR

 

Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu
Smak Imprezy 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

 

12:01, amatoreczka-pl , WIELKANOC,
Link Komentarze (2) »


Składniki:

1,4 kg tłustego białego sera

 5 żółtka

 4 jaja

 2 szklanki kremówki

 300 g miękkiego masła

 300 g cukru

 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Sos truskawkowy:

opakowanie mrożonych truskawek z zeszlorocznych zapasów

1 łyzka syropu klonowego

3 łyżki brązowego cukru, najlepiej muscavado


Inspirację na przepis zaczerpnełam od Agnieszki Kręglickiej, podobnie jak Asiejka jest to moje ulubione danie wielkanocne, na które czekam cały rok.

Zmielony ser utarłam z masłem, wciąż ucierając dodawałam po jednym żółtku a na końcu wlałam kremówkę zmniejszając obroty miksera. Taką masę  wlałam do garnka i postawiłam na małym ogniu. Podgrzewałam do chwili bąblowania, lecz nie można dopuścić do zagotowania. Garnek wówczas włożyłam do miski z lodem i mieszałam do chwili aż masa ostygła. Utarłam ją z cukrem i wanilią. Sitko wyłożyłam lnianą ściereczka, napełniłam kremem na paschę, obciążyłam od góry talerzykiem i wstawiłam na całą noc do lodówki. Udekorowałam sosem otrzymanym z zagotowania i zmiksowania  wymienionych składników . Smacznego 

 

CARSKA PASCHA
Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu
Smak Imprezy 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

 

12:00, amatoreczka-pl , WIELKANOC,
Link Dodaj komentarz »


Składniki:

6 jaj

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej

250 gramów miękkiego masła roślinnego

½ szklanki cukru pudru

½ szklanki cukru brązowego

3 łyżki śmietany 30%

Szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier: 2 białka, 1 ¼ szklanki cukru pudru, 50 ml soku malinowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka soku z cytryny


W ramach wielkanocnych wypieków podzieliłyśmy sie z siostrą zadaniami.;) z racji, ze ona ma więcej cierpliwości zajeła sie ucieraniem baby. Lukier zrobiłam już ja. Poniżej można zobaczyć owoc siostrzanej współpracy.

Żółtka oddzieliłyśmy od białek i powoli po jednym wrzucałyśmy do ucierającego się masła z cukrem. Gdy białka zostały już oddzielone od żółtek do masy maślano jajecznej wsypałyśmy mąkę wymieszaną z gałką i proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania dodawałyśmy pianę, którą zajęłam się ja oraz śmietanę. Formę na babę wysmarowałam tłuszczem i napełniłyśmy ją utartą już masą.  Pieczenie jej w 170 stopniach  zajęło namok. 50 minut. Po ostygnięciu baba została polukrowana- składniki na lukier zostały wrzucone do miksera i utarte na gładką i gęstą polewę. Smacznego 

 

BABA UCIERANA W TRZECH ODSŁONACH
 
 BABA UCIERANA W TRZECH ODSŁONACH
Z nastepnej procji, jaką ukręciła moja siostra zrobiłyśmy babeczki, które przyozdobilyśmy białym lukrem oraz malinowym, który otrzymałyśmy po dodaniu soku malinowego z maminej spiżarki.

 

 

BABA UCIERANA W TRZECH ODSŁONACH
 
BABA UCIERANA W TRZECH ODSŁONACH
 

Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu

Smak Imprezy 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

 

11:55, amatoreczka-pl , WIELKANOC,
Link Komentarze (2) »
czwartek, 09 kwietnia 2009


Składniki:

opakowanie jogurtu bałkańskiego lub innego gęstego jogurtu

3 łyżki śmietany

2 łyżki łagodnego chutney z mango

pęczęk posiekanej natki pietruszki

½ łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka curry

sól, pieprz do smaku


Dla wszystkich tych, którzy nie lubią majonezu, lub dbają o figurę;) wymyśliłam taki sosik do jaj tak licznie zjadanych w czasie świąt.  Wymienione składniki połączyć ze sobą i porządnie wymieszać, podawać schłodzony. Smacznego :)

ŚWIĄTECZNY SOS
Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu
Smak Imprezy 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

 

14:17, amatoreczka-pl , WIELKANOC,
Link Komentarze (2) »
środa, 08 kwietnia 2009


Składniki

50 gramów świeżych drożdży

2 jaja

1 szklanka brązowego cukru

¾ szklanki mleka

5 szklanek mąki pszennej

70 gramów roztopionego masła roślinnego

laska wanilii

Lukier, według przepisu Marty Gessler:

1 szklanka cukru pudru

½ szklanki mleka

50 gramów masła roślinnego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Mleko podgrzałam wraz z wanilią. Drożdże roztrzepałam z odrobiną mleka, cukru oraz mąki i pozostawiłam w ciepłym miejscu na kilka chwil. W tym samym czasie jajka utarły się z cukrem do których dolałam podgrzane mleko a całość połączyłam z mąką oraz wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Ciasto na Babę wyrabiałam długo, gdyż jak to ciasto drożdżowe potrzebuje dużo ciepła i powietrza do wyrośnięcia;). Po ok. 15 minutach wyrabiania ciasto odstawiłam na ok. 1 godzinę przykrywając je ściereczką. Po tym czasie  przełożyłam je do formy- u mnie była to jedna duża, gdy macie mniejsze powinno go starczyć na dwie. W czasie gdy baba jeszcze rosła w formie nagrzewałam piekarnik do 180 stopni. Po upieczeniu- czyli ok. 45 minutach i 1 godzinie stygnięcia  polałam babę lukrem, otrzymanym z rozpuszczenia podanych w przepisie składników i gotowaniu go od chwili zabulgotania przez 12 minut. Smacznego 

 

BABA DROŻDŻOWA
 
BABA DROŻDŻOWA
 
Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu
Smak Imprezy 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

16:39, amatoreczka-pl , WIELKANOC,
Link Komentarze (4) »