O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

JAGNA POZA KUCHNIĄ,

wtorek, 19 października 2010

STARY DOM ZDROJOWYMiniony weekend spędziłam, wraz z rodziną, w przeuroczym miejscu. W uzdrowisku Wysowa Zdrój.  Zatrzymaliśmy się w Hoteliku Stary Dom Zdrojowy, o którym z wielką przyjemnością Wam opowiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STARY DOM ZDROJOWY

Miejsce- Stary Dom Zdrojowy znajduje się w Parku Zdrojowym, pijąc kawkę na tarasie mamy zatem piękny widok na okolicę.

Właścicielki- Niezwykle kompetentne i miłe Panie. Pani Barbara przygotowywała nam codziennie pyszności z kuchni- cepeliny, naleśniki, podpłomyki, pierogi i golonki. Pani Kasia raczyła Nas przemiłą obsługą, pyszną kawką i winem.

Jedzenie- Zaczynając od śniadań, którymi byliśmy ugoszczeni (śniadanie wchodzi w cenę pokoju i spodziewałam się tradycyjnego bufetu). Codziennie dostaliśmy inny zestaw- pomidory z oliwą na radicchio, gruszki z tartym serem na radicchio, pyszny serek od lokalnej mleczarki, jajecznica z rydzami, ciasto z gruszkami, domowe dżemy i konfitury, pasztety i wędliny od lokalnych rzemieślników, kończąc na kakao na specjalne życzenie.


STARY DOM ZDROJOWY

W ciągu dnia można było raczyć się piernikiem z gorącymi wiśniami, z wyborną kawą i innymi słodkościami, których nie byliśmy w stanie spróbować.

Na kolację same rozkosze dla duszy- rydze smażone na własnej roboty smalcu gęsim, cepeliny z miętą z wysowskich łąk, marynowana goloneczka, pieczeń z łosia, omlet z rydzami, knedle ze śliwkami z podkrakowskich sadów i wiele innych pyszności.

Dla tych co kochają grzyby, grzybobranie oraz rydze, polecam doroczne Święto Rydza. W tym roku odbyła się trzecia edycja. Panie Barbara Miernikowa i Kasia Miernik-Pietruszewska zdobyły III miejsce w kategorii "wydarzenie", w plebiscycie "Wielkie Odkrywanie Małopolski".

Ciężko było Nam opuścić to urocze miejsce. Na pocieszenie przywieźliśmy sobie wspaniałe rydze od Pani Kasi, z których powstała moja dzisiejsza propozycja.


RYDZE

JĘCZMIENNE ORZOTTO Z RYDZAMI Z PATELNI
inspiracja Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach"



 

ORZOTTO

 

 

Składniki dla 4 osób
300 g kaszy jęczmiennej
ok 2 litry wywaru warzywnego
1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu, tymianku i oregano
15 ml oliwy
30 ml masła
sól, pieprz

20 sztuk średniej wielkości rydzów
10 ml oliwy
15 ml masła
sól, pieprz


 

RYDZE

Wywar zagotuj i pozostaw na małym ogniu.

Masło z oliwą rozgrzej i podsmażaj cebulkę, czosnek i przyprawy.

Wsyp kaszę i smaż ją ok 2 minut.

Wlej 1/2 wywaru i mieszaj do chwili aż płyn odparuje.

Następnie porcajmi dolewaj wywar aż do uzyskania porządanej konsystencji.

Zostało mi jakieś 300 ml wywaru.

Przykryj kaszę i rozgrzej patelnię na rydze.

Smaż je pierw blaszkami do góry przez 2 minuty, dopraw solą, pieprzem.

Zamieszaj i po kolejnych 2 minutach zdejmij z ognia.

Smacznego;)

 

ORZOTTO

sobota, 28 listopada 2009

WyróżnienieKochana Cremebrulee wyróżniła mój blog w ramach zabawy, która ma za zadanie rozpromować jak najwięcej blogów. Nie jestem dobra w wyborach, gdyż tak jak komarka z blogu Every Cake You Bake jestem typową wagą, która lubi się wahać. Postarałam się jednak i te oto Moi Drodzy polecam Wam gorąco.

Dziękując przesyłam dla Ciebie  Cremebrulee bukiet kwiatów.

Podziękowania za wyróżnienie

sobota, 31 października 2009

UDANEJ ZABAWY MOI MILI WAM WSZYSTKIM ŻYCZĘ;)

ALL HALLOW'S EVE

ALL HALLOW'S EVE

ALL HALLOW'S EVE

środa, 23 września 2009


W przeciągu ostatnich 3 miesięcy troszkę zaniedbałam swój blog. W związku ze zmianą pory roku zmieniam również kolory na swojej stronie i już nie mogę się doczekać by uzupełniać braki. Kilka przepisów przygotowanych mam w zanadrzu a kolejne mam nadzieje będą się tworzyć. Do zobaczenia zatem.

niedziela, 08 marca 2009

 Z okazji DNIA KOBIET, dla wszystkich Nas wszystkiego co najlepsze;)

GOŹDZIK NA DZIEŃ KOBIET

 
1 , 2