O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)

MIĘSIWA,

poniedziałek, 02 listopada 2009

Zainspirowana książką "Julie&Julia" a także galaretką cielęcą jaką zrobiła ostatnio moja mama postanowiłam wraz z mamą i siostrą upitraścić Potee, które przyrządza się podobnie jak Pot-au-feu.



Składniki:

goleń wieprzowa
60 dag karkówki cielęcej
1 cebula
4 goździki
3 ząbki czosnku
5 marchewek
3 pietruszki
1 czarna rzepa
1/2 selera korzeniowego
1 kalarepa
2 pory
bukiet natki pietruszki
3 ziarnka ziela angielskiego
sól, 4 ziarnka pieprzu

1 szklanka zielonej soczewicy ugotowana na 1/2l wywaru z Potee.


Do dużego garnka z zimną wodą wkładamy wszystkie składniki opiekając wcześniej cebulę na ogniu. Potee gotuje się długo i na bardzo małym ogniu. Nasze Potee parkotało sie przez ponad 3 godziny. Zapewne nie jest to danie, które serwuje się na codzień i przyznam sie szczerze nie jestem specjalną fanka takich potraw. Od czasu do czasu jednak lubię zjeść coś przy czym umażę sobie rece i mamy z mamą i siostrą niezły ubaw. Smacznego

POTEE Z CIELĘCINĄ I GOLONKĄ

POTEE Z CIELĘCINĄ I GOLONKĄ

POTEE Z CIELĘCINĄ I GOLONKĄ




13:28, amatoreczka-pl , MIĘSIWA,
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 kwietnia 2009


Składniki dla 5 osób:

6 plastrów ze schabu środkowego

3 ząbki czosnku

1 łyżka papryki czerwonej

1 łyżka tymianku

sok z ¼ cytryny

sól, pieprz

olej ryżowy

8 łyżek suszonej żurawiny

¾ litra wywaru warzywnego

2 łyżki semioliny

1 łyzka śmietany 18%


Każdy plaster schabu rozgniotłam, gdyż nienawidzę tłuczonego mięsa, przekroiłam na pół i posmarowałam marynatą otrzymaną ze zmieszania zmiażdżonego czosnku, papryki, tymianku, soku, soli, pieprzu oraz oleju.  Następnego dnia lub minimum po godzinie bitki podsmażyłam(ok. 30 sekund z każdej strony)  na patelni i przełożyłam do gotującego się wywaru wraz z żurawiną. Po ok. 10 minutach duszenia na małym ogniu sosik przyprawiłam śmietanką wymieszaną z semioliną. Podałam z ugotowanymi na parze warzywami. Smacznego:) 

BITKA WIEPRZOWA W SOSIE ŻURAWINOWYM
 
BITKA WIEPRZOWA W SOSIE ŻURAWINOWYM
23:05, amatoreczka-pl , MIĘSIWA,
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 marca 2009


Składniki na rodzinny obiad

Mięsna część:

5 plastrów wołowych (użyłam mięsa z pierwszej krzyżowej, gdyż wiem od mamy, że mięsko będzie miękkie)

3 ząbki czosnku

2 łyżki tymianku

sok z ¼ cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Warzywna część:

15 średniej wielkości ziemniaków

2 małe cukinie

3 marchewki

3 łyżki ziół prowansalskich

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z pomarańczy

4 ząbki czosnku


Oliwę zmieszałam z przyprawami, czosnkiem i sokiem z cytryny by w takiej mieszance macerować moje sznycle (zostawiłam je na całą noc, ale jak poleżą z godzinkę to też będą bardzo dobre). Następnego dnia pokroiłam warzywa zalałam je oliwą, sokiem i przyprawami ok.             30 minut przed upieczeniem. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i w pierwszej kolejności na blasze rozłożyłam ziemniaczki z marchewką, po 30 minutach dołożyłam cukinię ustawiając czas na kolejne 20 minut. Sznycle smażyłam na patelni gilowej ok. 3 minut z każdej strony- wyszły bardziej niż średnio wysmażone. Każdego sznycla podałam w towarzystwie warzyw. Smacznego 

 

SZNYCEL WOŁOWY

 

23:11, amatoreczka-pl , MIĘSIWA,
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 listopada 2008
Składniki( dla 5 osób)
  • Ok. 1 kg młodej piersi indyczej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • ½ szklanki miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy mieszanki suszonych ziół( może być włoska lub prowansalska)
  • Łyżeczka pasty z chili
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Miód, zioła, musztardę i pastę chili podgrzałam w garnku i przestudziłam. W umytą pierś wmasowałam marynatę ziołową i pozostawiłam na całą noc ( minimum 2 godziny). Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstawiłam pierś i opiekałam ją przez 15 minut. Następnie przykryłam i piekłam następne 20 minut.Pysznie smakuje na gorąco, na kanapce lub w sałacie także z pieczonymi warzywami.

PIECZONA PIERŚ JAGNY

Smacznego.

17:37, amatoreczka-pl , MIĘSIWA,
Link Dodaj komentarz »