O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
czwartek, 24 grudnia 2009

Oto moja następna propozycja. Przepisy i inspirację na WIŚNIOWE TRUFELKI wziełam od  Dorotus, na KOKOSOWEod  Małgorzaty i na PRALINKI W ORZECHACH I TE ZE ŚLIWKĄ z blogu Kwestia Smaku .

 

 

 

 

WIŚNIOWE TRUFELKI



Składniki na około 40 sztuk

500 g gorzkiej czekolady
250 g konfitur niskosłodzonych wiśni domowej roboty
50 ml domowej wiśniówki
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru brązowego


W garnuszku wymieszałam wiśnie, cukier, śmietankę i wiśniówkę. Dusiłam bez przykrywania 20 minut. Następnie garnek przełożyłam do kąpieli wodnej i rozpuściłam w kremowej masie połamaną czekoladę. Po przestudzeniu przekładałam do małych papilotek.

WIŚNOWEWIŚNOWE

WIŚNOWE

 

 

TRUFLE Z KOKOSEM W CZEKOLADOWEJ OTOCZCE



Składniki na około 35 trufli

400 g wiórków kokosowych
140 g masła
140 g cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
kilka migdałów


700 g czekolady mlecznej


Kremówkę zagrzałam z masłem i dodałam do wymieszanych wiórków z cukrem i wanilią. Masę włożyłam do lodówki na kilka godzin- tak jak poradziła Małgorzata. Schłodzoną masę moja siostra formowała w kuleczki, wkładając do niektórych migdały. Gotowe kuleczki maczała w rozpuszczonej czekoladzie, nabijając je na pałeczki do szaszłyków.

KOKOSOWE

KOKOSOWE

 

 

PRALINKI W ORZECHACH



Składniki na około 40 sztuk

400 g gorzkiej czekolady 76%
400 ml ubitej kremówki
200 ml śmietany kremówki
12 łyżek cukru brązowego
8 łyżek ciepłego masła
kokos, posiekane migdały, orzechy laskowe i brazylijskie


Połamaną czekoladę moje druhny rozpuściły w kapeli wodnej.  Za pomocą miksera rozpuszczoną czekoladę łączyły z ubitą śmietanką z cukrem a potem z masłem. Masę tą wyłożyłam do prostokątnej formy i schłodziłam. Wszystkie trzy lepiłyśmy kulki i obtaczałyśmy w orzechach i kokosie. 4 druhna- moja bratowa dokładała nam papilotek gdy ich brakowało;)

Z ORZECHEM

Z ORZECHEMTRUFLE Z KOKOSEM W CZEKOLADOWEJ OTOCZCE

Z ORZECHEM

 

 

CZEKOLADOWE TRUFLE ZE ŚLIWKĄ



Składniki na około 50 sztuk

300 deserowej
100 g śmietany kremówki
150 g miękkiego masła
2 łyżeczki rumu
2 łyżki miodu
20 ml zaparzonej kawy
suszone śliwki


Śmietankę z masłem zagrzałam, dodałam miód i kawę. Garnek włożyłam do kąpieli wodnej i dodałam wtedy połamaną czekoladę oraz rum. Masę wylałam do formy wyłożonej folią i schłodziłam. Zaschniętą masę pokroiłam na małe kwadraty i na każdy kwadracik nakładałyśmy śliwkę i zagniatałyśmy w kuleczki, lub fantazyjne kształty obtaczając na końcu w kakao.

ŚLIWKOWEŚLIWKOWE

poniedziałek, 21 grudnia 2009

Tak jak obiecałam miło mi jest Wam przedsatwić, mój dojrzały piernik przełożony powidłami z domowej spiżarki podgrzanymi z 50 ml karaibskiego rumu, który teraz kruszeje;)



PIERNIK STAROPOLSKI

PIERNIK STAROPOLSKI

22:42, amatoreczka-pl , ŚWIĄTECZNE
Link Dodaj komentarz »

Gdy tak wszystko przygotowujemy w pocie czoła, by zdążyć upiec wszystkie zaplanowane ciasta, by zdążyć wszystko posprzątać i gdy jeszcze przystrajanie domu na głowie mamy  miło jest odetchnąć przy czymś lekkim, przy czym nie trzeba się napracować. Taka lekka wersja Wedlowskiej Balladyny to moja kolejna propozycja do Kuchni Świątecznej i Noworocznej.

 

 

 



Składniki

½ opakowania jogurtu bałkańskiego
kromka domowego piernika lub dwa kruszejące pierniki
50 g rozmrożonych malin doprawionych miodem


Pucharek wypełniłam w kolejności od spodu piernikiem, malinami i jogurtem. Prosty, pożywny i lekki deser;)

22:35, amatoreczka-pl , ŚWIĄTECZNE
Link Dodaj komentarz »

Będąc na Mikołajkowym spacerze kroki Nasze skierowaliśmy do Fukiera. Zmarzżliśmy i zachciało się Nam barszczyku- no może nie do końca mi bo ja zwolenniczką barszczu to nie jestem. Nie bylam do tamtej chwili. Od teraz jestem i to takiego na zakwasie. Gdyż jak pan Amaro pisze w swej książce jak barszcz to tylko na zakwasie. Tak więc przedstawima Wam mój zakwas będący kolejną propozycją do Kuchni Świątecznej i Noworocznej.



Składniki

1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
½ selera
30 gramów świeżego chrzanu
3 łyżeczki soli
szczypta kuminu
główka czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka kwaśnych konfitur z wiśni
kromka chleba żytniego na naturalnym zakwasie najlepiej;)


Do dużego słoja wlałam 3 litry przegotowanej i przestudzonej wody. Warzywa pokroiłam w grube plastry, czosnek jedynie rozgniotłam i wszystko razem doprawiłam przyprawami, konfiturą z wiśni a na koniec przykryłam kromką chleba. Słój przykryłam pergaminem- gaza, lub lniana ściereczka będzie dobra i pozostawiłam w kuchni. Będę go trzymała 5 dni, czyli w sam raz do wigilii. Po tych dniach zdejmę kożuch, przecedzę i zostawię w butelkach na później. Z części tzn. ¾ wywaru, ¼ wywaru zrobię prawdziwy barszcz staropolski.

ZAKWAS BURACZANY

ZAKWAS BURACZANY

22:34, amatoreczka-pl , ŚWIĄTECZNE
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 grudnia 2009

Miałam ostatnio mało czasu, a tu do Świąt tak niewiele czasu. Piernik zagniotłam już 2 tygodnie temu, myślę jednak że jeszcze została chwila na ten przepis.

Moja kolejna propozycja to staropolski piernik.

 

 




Składniki

500 g miodu
2 szklanki cukru brązowego
masło roślinne- ok. 250 g
1 kg mąki
3 jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki przyprawy do pierników
szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki skórki smażonej w cukrze
4 figi
2 daktyle


W garnku rozpuściłam na płynną masę miód z cukrem i masłem.  Mąkę wymieszałam z sodą, przyprawą, orzechami, skórką pomarańczową, figami i daktylami. Letnią masę połączyłam z roztrzepanymi jajkami i wlałam do mąki z resztą składników. Ciasto wyrabiałam 5 minut, zawinęłam w ściereczkę, włożyłam do glinianego garnka.

Tu pożalę się wam troszkę. Kupiłam piękny garnek rzymski do pieczenia. Jaka byłam szczęśliwa, cieszyłam się jak dziecko, wyobrażacie sobie zapewne. Namoczyłam go jak nakazuje instrukcja, przełożyłam wyrobiony chlebek. W tym momencie coś mnie tknęło- spróbowałam wstawić go do piekarnika i się nie zmieścił. Gałgan jeden. Na szczęście mogę go wykorzystać do innych zadań- a na wiosnę sprezentuję go mamie, która będzie miała nową kuchnię do której już się zmieści;)

Wracając do piernika, lub miodownika jak mówiono w dawnych czasach. Garnek postawiłam w chłodnej piwnicy by ciasto piernikowe dojrzało. Proces dojrzewania musi trwać minimum tydzień a jeszcze lepiej gdy poleży sobie kilka tygodni. Leży sobie zatem mój piernik i dojrzewa a w niedzielę pochwalę się Wam jak to cudeńko wyszło.

PIERNIK STAROPOLSKIPIERNIK STAROPOLSKI

13:16, amatoreczka-pl
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27