O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
niedziela, 23 listopada 2008
Składniki( dla 3 osób)
  • 0,7 litra mleka 3,2 procent
  • Łyżeczka masełka osełkowego
  • Pół szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Łyżka syropu waniliowego
Sposób przygotowania

 Z 0,7 litra mleka odlałam pół szklanki a resztę zagotowałam z cukrem i syropem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepałam jajko i mąkę ziemniaczaną. Taką masę wlałam do gotującego się mleka ciągle mieszając (najlepsza jest do tego trzepaczka). Na samym końcu dołożyłam masło. Podałam z wcześniej podsmażoną na patelni gruszką.

BUDYŃ JAGNOWY

Smacznego.

17:37, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link Dodaj komentarz »
Składniki( dla 3 osób)
  • Mieszanka karbowanej sałaty zielonej i brązowej
  • Kiełki słonecznika
  • Kilka listków świeży bazyli i oregano
  • 2 kulki mozzarelli z wody
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • Prażony słonecznik i sezam
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Mieszanka suszonych ziół włoskich
Sposób przygotowania

Z oliwy, octu, syropu, papryki, czosnku i ziół zrobiłam gęsty sos. Sałatę porwałam połączyłam z kiełkami, mozzarellę pokroiłam w małe kawałeczki, podobnie jak pomidory, bazylie i oregano  i wszystko ułożyłam na talerzach. Posypałam prażonym słonecznikiem i sezamem a na koniec polałam aromatycznym sosem.Najlepiej smakuje z grzaneczką z bagietki korzennej.

WARIACJE NA TEMAT CAPRESE 

Smacznego. 

17:36, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 listopada 2008
5 dużych marchewek
2 pietruszki
pół selera
bukiet garni
2 szklanki czerwonej soczewicy
5 ząbków czosnku i kilka piórek cebuli
pól cebuli cukrowej opieczonej ogniem
3 laski selera naciowego
Sól, pieprz, pasta z papryczek chili, mieszanka ziół do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Z marchwi, pietruszki, selera i bukietu garni ugotowałam wywar( ok. 1,5 litra). Pokrojony czosnek, cebulę, seler naciowy z mieszanką przypraw ziołowych podsmażyłam (ok. 2 minuty) w garnku na oliwie. Następnie dodałam soczewice i dalej smażyłam ok. 1 minuty. Do takiej mieszanki wlałam wywar, ale nie cały i gotowała całość ok. 20 minut. Warzywa z wywaru pokroiłam w grube plasterki wrzuciłam do gotującej się zupy i zmiksowałam( może być w Benderze lub mikserem ręcznym). Całość postawiłam na gazie doprawiłam i gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Proponuje podawać z prażonym słonecznikiem i sezamem.


Smacznego.

13:53, amatoreczka-pl , ZUPY,
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 listopada 2008
  • 500 gramów mrożonych truskawek
  • 4 szklanki wody
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Truskaweczki rozmroziłam i zmiksowałam. Dodałam do wody z cukrem i zagotowałam. Po 1-2 minutach gotowania wlałam ciągle mieszając rozprowadzoną uprzednio mąkę połowie szklanki wody z 4 szklanek ogółem. Gotujemy kolejne 1-2 minuty, stale mieszając. Gotowy kisiel proponuje podawać z ciastem drożdżowym lub śmietana lub też z serkiem waniliowym.  

11:09, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link Dodaj komentarz »
1 ... 26 , 27