O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
sobota, 31 października 2009

UDANEJ ZABAWY MOI MILI WAM WSZYSTKIM ŻYCZĘ;)

ALL HALLOW'S EVE

ALL HALLOW'S EVE

ALL HALLOW'S EVE

czwartek, 29 października 2009

Tak długo wyczekiwany Festiwal właśnie się kończy. Na finał przygotowałam więc ciasto lecz nie na słodko a na ostro. Do zobaczenia za rok, a Tobie Beo dziękuję za mozliwość udziału we wspólnym kucharzeniu.



Składniki

1 kg startej na tarce dyni
1/4  cebuli
3 ząbki czosnku
4 gałązki pietruszki
kilka listków mięty
solidny kawałek świeżego chili

Ciasto
120 g
pełnoziarnistej mąki pszennej
200 g mąki pszennej
2 kurkumy
2 łyżki curry
1 łyżka zielonej pasty curry
1 łyżka
proszku do pieczenia
6 jaj(4całe+ 2 żółtka)
3 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz do smaku


Na kilkanaście minut przed wyrobieniem ciasta startą dynię wymieszałam z przyprawami i przykryłam folią, by te różne smaki ładnie się połączyły. Mąkę wymieszaną z curry, kurkumą i proszkiem połączyłam z masą śmietanowo jajeczną wyrabiając lekko lejące się ciasto. Ciasto połączyłam z dynią i przełożyłam do formy zwaną keksówką.  Ciasto to piekłam ok 50 minut w temperaturze 200o C. Podałam z mieszanką sałat zaprawionych oliwką. Smacznego

CIASTO DYNIOWE

CIASTO DYNIOWE

CIASTO DYNIOWE


22:23, amatoreczka-pl
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 26 października 2009

Zatem Runda II rozpoczęta:)

KOTLECIKI DYNIOWE



Składniki:
1 kg startej dyni
2 plastry posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku
kawałeczek chili, według uznania
3 jaja
1 łyżka zmieszanych ziół: mielona kolendra, curry, kumin
5 łyżek semioliny
opakowanie sezamu- zużyłam połowę
1 łyżka masła
olej do smażenia


Na masełku podsmażyłam cebulkę, czosnke chili oraz przyprawy po czym dodałam dynię. Całość smażyłam ok 3 minut by nastepnie pozostawić do wystudzenia. Do przestygniętej masy dyniowej wbiłam 3 zółtka, wymieszałam, dodałam semiolinę, wymieszałam a na końcu pianę z 3 białek i ponownie wymieszałam.  Patelnia została postawiona na gazie, kuleczki masy dyniowej były obtaczane w sezamie i kładzione na rozgrzany tłuszcz. Smażyły się po ok 2 minuty z każdej strony a po zdjeciu z patelni zostały odsączone na papierowym reczniku. Z podanych składników wyszło mi ok 12 dużych kotlecików, które podałam z mieszanką kiełków ze słonecznika i szpinaku okraszoną oliwką aromatyzowana curry.

KOTLECIKI DYNIOWE

KOTLECIKI DYNIOWE

 

KREMOWA ZUPA Z DYNI Z NUTĄ PRAŻONEGO BOCZKU



Składniki:
dynia o wadze ok 2 kg obrana i  pokrojona w małe kawałki
1 l wywaru warzywnego
odrobina świeżego chili do smaku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
3 plastry wędzonego boczku
kilka gałązek natki pietruszki dla smaku

Przepis ten w porównaniu do poprzedniego zdaje się iście prosty. Dynię zalałam wywarem, doprawiłam, zagotowałam i po doprowadzeniu dyni do miekkości całość zmiksowałam. W tym czasie na suchą patelnię wrzuciłam pokrojony boczek i uprażyłam. Zupę podałam w małych miseczkach z odrobiną boczku i natką dodającą koloru tej jakże prostej potrawie.

KREMOWA ZUPA DYNIOWA

13:48, amatoreczka-pl
Link Komentarze (4) »
sobota, 24 października 2009

Nawet nie myślałam, ze tak rzadko pojawiają się w mojej kuchni ziemniaki. Myślę, ze nawet sie od nich odzwyczaiłam. Jednak specjalnie z okazji Ziemniaczanego Sezonu zorganizowanego przez Olgę z blogu Smak Imprezy przygotowałam tę oto potrawę.






Składniki

1 kg obranych ziemniaków
1 kg szpinaku
300 ml mleka sojowego
30 g masła
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonej kolendry
3 zmiażdzone ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku


Ziemniaki gotowałam w osolonej wodzie 20 minut po czym zemlełam wraz z mlekiem i masłem na gładkie puree. Szpinak dokładnie wymyłam w kilku wodach i dokładnie osączyłam na ściereczce. Szpinak włożyłam do rondla z podgrzaną łyżką masła z przyprawami i czosnkiem. Gotowałam ok 5 minut do chwili gdy szpinak zmiękł a płyn powstały w trakcie duszenia odparował. Formę do zapiekanki wyłożyłam połową puree następnie rozłożyłam szpinak, który przykryłam resztą puree. Zapiekałam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200o C. Smacznego

ZAPIEKANY SZPINAK Z ZIEMNIAKAMI

14:33, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 października 2009

Proszę Państwa oto mój debiut. Po raz pierwszy biorę udział w Festiwalu Dyni i jest mi przeogromnie miło, że w tym roku już mogę, gdyż w zeszłym tylko się przyglądałam zastanawiając się czy zacząć blogować czy też nie. A zatem runda I rozpoczęta.

DYNIOWY SERNICZEK



Składniki

500 g startej dyni
500g ricotty
piana z 3 jaj

sól, pieprz do smaku
duża łyżka zmieszanych ziół- curry, mielonej kolendry, kuminu
1/2 pęczka pietruszki


Moja pierwsza propozycja na Festiwal Dyni zorganizowany przez Beę to właśnie serniczek z dużą ilościa dyni. Przepis w sumie bardzo prosty wystarczy zetrzeć dynię i j odsączyć , ubić jaja połączyć z resztą składników.  Serniczek wstawiłam na ok 40 minut do 180o . Podałam z kilkoma listaki rukoli skropionymi oliwką aromatyzowaną curry.

DYNIOWY SERNICZEK

DYNIOWY SERNICZEK

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIZZA Z DYNIĄ



Ciasto:

350 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
30 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
1 łyzeczka curku brązowego
1/2 łyżeczki soli

Sos:

1 puszka krojonych pomidorów
1/4 cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 przeciśnięte ząbki czosnku
garść świeżego oregano

1 łyżeczka wymieszanego suchego tymianku z bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Nadzienie:

1 świeży pomidor pokrojony w paseczki
garść świeżego szpinaku
kawałek dyni pokrojonej w kosteczkę
6 paseczków czerwonej papryki
kulka mozarelli
garść łatworozpuszczającego się sera żółtego


Przy drugiej propozycji jest już troszkę więcej pracy ale tak to już jest, że przy jednych daniach musimy sie pogimanstykować a przy innych nie. Zaczynając od początku po pierwsze wyrobiłam ciasto wlewając do mąki rozpuszczone drożdże w wodzie z solą, cukrem i oliwką. Chwilkę zagniatałam i przykryłam ściereczką do podrośnecia. W tym czasie na rozgrzanej oliwce podsażyłam cebulkę, czosnek oraz przyprawy a anstępnie wlałam pomidory. Sosik ten dusiłam kilka minut. Od razuz estawiłamz ognia by troszke przestygł. Podrośnięte ciasto rozłożyłam na formie do pizzy, gdyż kamienia jeszcze nie posiadam i zabralam się za przystrajanie rozprowadzając sos i układając warzywa i ser. Pizza musi się piec w bardzo gorącym piekarniku przez 30 minut a więc ustawionym na maksimum- w moim przypadku jest to jakieś 220O. Smacznego;)

PIZZA Z DYNIĄ

PIZZA Z DYNIĄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Dania biora udział w Festiwalu Dyni


22:34, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3