O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
wtorek, 29 września 2009



Składniki

3 nieduże buraki ugotowane na parze

kawałek dyni pokrojonej w trójkąty usmażonej na patelni grilowej

garść rukoli

2 plastry sera pleśniowego- użyłam Lazura

Sos

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta curry

kilka galązek kol

endry

kawałeczek świeżego chili bez pestek


Rukolę opłukałam i oberwałam zbędne łodyżki. Pokrojonego w plasterki buraka,  dynię ułożyłam wokół rukoli. Obsypałam pokruszonym serem i polałam  przygotowanym wcześniej sosem.  Smacznego

MARIAŻ DYNI Z BURAKIEM

MARIAŻ DYNI Z BURAKIEM

20:12, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Komentarze (2) »



Składniki

1 1/2 litra wywaru warzywnego

1 kg dyni

1 kwaśne jabłko- użyłam antonówki

1/2 szklanki soczewicy czerwonej

2 ząbki czosnku

mały kawałek świeżej papryczki chili bez pestek

1/4 łyżeczki kminu

1/4 łyżeczki papryki czerwonej

szczypta cynamonu

sól, pieprz do smaku


Gdy zaczełam myśleć o zupie dyniowej pomyślałam jak by ją urozmaicić, przecież tyle  jest wspaniałych przepisów na blogach kulinarnych. Olśnienie przyszło podczas krojenia jabłuszek na przetwory owocowe, a gdyby tak dodać jabłko. To było to. Kwas z jabłka idealnie połączył się ze słodyczą dyni

Zatem zacznijmy od początku. Wywar warzywny jak zwylke czekał w zamrażalniku więc go rozmroziłam. Gdy bulion zaczął się gotować dodałam pokrojoną w kostkę dynię, jabłko oraz przepłukaną soczewicę. Całosć gotowałam ok 30 minut a następnie zmiksowałam razem z przyprawami. Po zmiksowaniu zupę mą zagotowałam, doprawiłam solą i podałam. Smacznego

KREM Z DYNI Z JABŁKIEM

KREM Z DYNI Z JABŁKIEM

19:22, amatoreczka-pl , ZUPY,
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 września 2009



Kilka dni temu wybrałam sie z moją mamą na spacer do lasu, który kryje w sobie dwa jeziora. Nazbierałyśmy parę grzybków a przy okazji zrobiłam parę zdjęć. Oj jak było cudnie i pomyśleć że to wszystko wrześniową porą.

PIERWSZE JEZIORODRUGIE WYŁANIAJĄCE SIĘ ZZA DRZEW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DRUGIE WYŁANIAJĄCE SIĘ ZZA DRZEWDRUGIE JEZIORO

 

 

 

 

 

 

 

WYCIECZKA



KLASYCZNE Z CYNAMONEM

Składniki

1 kg jabłek, najlepsza jest antonówka oczywiście

100 g cukru białego

100 g cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

½ laski wanilii

5 łyżek  wody


Z tymi jabłkami jest troszkę zabawy ale efekt wart jest wysiłku. Miałam wiele szczęścia gdyż do pomocy miałam cały sztab ludzi więc praca szła jak w manufakturze. Przerobiłyśmy ok. 40 kg jabłek;) Zaczęłyśmy od obrania i pokrojenia jabłek w drobne plasterki- polecam wykrajaczkę, którą można kupić w każdy supermarkecie. Do naczynia wsypałam jabłka zalałam wodą i doprowadziłam do wrzenia. Jabłuszka takie muszą się smażyć minimum 2 godziny na niewielkim ogniu- wszystko zależy od tego jak dojrzałe są jabłka.   Gdy nasze owocki rozpadną się już troszkę, czyli po jakiś 30-40 minutach  i puszczą swe soki dodaję cukier i przyprawy. Całość trzymałam ponad 2 godziny gdyż akurat moje jabłka nie były aż tak dobrze dojrzałe a poza tym ja wolę takie chrupkie. Gdy owocki powędrowały do słoików zawekowałam je trzymając słoiczki na gotującej się wodzie ok. 30 minut. Smacznego

 

KLASYCZNE



Z MANGO

Składniki

1 kg jabłek

100 g cukru białego

100 g cukru brązowego

1 mango o wadze ok. 300 g

Kilka rozgniecionych ziarenek kardamonu

Plaster świeżego imbiru

3 goździki

5 łyżek  wody


Przygotowania są takie same jak powyżej z tym że dodałam pokrojone na małe kawałeczki mango .Smacznego

 

Z MANGO



Z MALINAMI I JERZYNAMI

Składniki

1 kg jabłek

100 g cukru białego

100 g cukru brązowego

100 g malin

50 g jeżyn

½ laski wanilii

5 łyżek  wody


Z jabłuszkami w tej odsłonie było tak samo jak w poprzednich  poza faktem, że  jabłuszka te trzymałam ok. 3 godzin. Smacznego

 

Z MALINAMI

14:40, amatoreczka-pl , PRZETWORY,
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 września 2009



Składniki

ciasto (inspiracja z blogu Kuchareczki):

100 g mąki pszennej

75 g mąki pszennej razowej

75 g miękkiego masła

2 żółtka

2-3 łyżki wody

30 g cukru brązowego

nadzienie:

300 g malin

150 g borówki

opakowanie ricotty

4 jaja

50 ml śmietanki 36%

¼ szklanki cukru Muscavado

½ szklanki cukru białego


Składniki na ciasto kolejno wrzuciłam do robota, który zagniótł mi pięknie pachnące kruche ciasto. Tym razem nie miałam czasu więc nie leżakowało sobie w lodówce ale zazwyczaj wkładam je minimum na 30 minut do lodówki. Ricottę wymieszałam ze śmietanką, cukrem, żółtkami i ubitą pianą. Tortownicę wyłożyłam papierem na który wysypałam maliny i borówkę by poleć je następnie otrzymaną wcześniej masą. Tak przygotowane owoce przykryłam rozwałkowanym ciastem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200o Celsjusza na ok. 40 minut. Po upieczeniu i 10 minutach stygnięcia Tarte mą odwróciłam.  Smacznego

LEŚNA TARTA TATIN

LEŚNA TARTA TATIN

http://kuchareczka.blox.pl/2008/09/Tarta-Tatin.html
15:27, amatoreczka-pl
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2