O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
czwartek, 09 lipca 2009



Składniki dla 1 osoby

100 g ryżu arborio

350 ml wywaru z gotowanego groszku

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

3 piórka cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka śmietany 18%

1 jajko

sok z ¼ cytryny

1 łyżka przyprawy prowansalskiej

2 łyżki parmezanu

1 szklanka mrożonego groszku


Truskawkowa salsa

10 truskawek

garść świeżej bazyli

odrobina pieprzu kajeńskiego, sól do smaku


Na wstępie ugotowałam groszek tak aby zostało mi 350 ml płynu. Wywar z groszku  postawiłam na gazie tak aby bulgotał sobie cały czas. W tym czasie pokrojoną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem usmażyłam na rozgrzanej oliwce z masełkiem i po chwili wsypałam ryż. Ryż musi nasiąknąć tłuszczem i dopiero wtedy możemy wlewać po troszku wywaru. Robimy tak do chwili gdy skończy nam się wywar a ryż będzie pozbawiony mącznego posmaku- czynność ta zajmuje ok. 15minut. Tuż przed wlaniem śmietanki wsypujemy groszek a śmietanę mieszamy z jajkiem, sokiem, przyprawą prowansalską, parmezanem  i łączymy z ryżem  szybko mieszając, po czym odstawiamy.
Tym razem risotto otoczyłam truskawkową salsą otrzymaną po zmiksowaniu wszystkich wymienionych składników. W końcu modna jest teraz kuchnia fusion;). Smacznego

RISOTTO Z TRUSKAWKOWĄ SALSĄ

Składniki dla 1 osoby

100 g ryżu arborio

350 ml wywaru z gotowanego groszku

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

3 piórka cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka śmietany 18%

1 jajko

sok z ¼ cytryny

1 łyżka przyprawy prowansalskiej

2 łyżki parmezanu

1 szklanka mrożonego groszku


Truskawkowa salsa

10 truskawek

Garść świeżej bazyli

Odrobina pieprzu kajeńskiego, sól do smaku

Na wstępie ugotowałam groszek tak aby zostało mi 300 ml płynu. Wywar z groszku   postawiłam na gazie tak aby bulgotał sobie cały czas. W tym czasie pokrojoną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem usmażyłam na rozgrzanej oliwce z masełkiem i po chwili wsypałam ryż. Ryż musi nasiąknąć tłuszczem i dopiero wtedy możemy wlewać po troszku wywaru. Robimy tak do chwili gdy skończy nam się wywar a ryż będzie pozbawiony mącznego posmaku- czynność ta zajmuje ok. 15minut. Tuż przed wlaniem śmietanki wsypujemy groszek a śmietanę mieszamy z jajkiem, sokiem, przyprawą prowansalską, parmezanem  i łączymy z ryżem  szybko mieszając, po czym odstawiamy.
Tym razem risotto otoczyłam truskawkową salsą otrzymaną po zmiksowaniu wszystkich wymienionych składników. W końcu modna jest teraz kuchnia fusion;). Smacznego

środa, 08 lipca 2009



Składniki

rukola
truskawki
mozzarella
pomidorki truskawkowe

sos oliwno-balsamiczny


W ostatnim czasie rzadko Tutaj zaglądałam, nie mówiąc już o odwiedzinach Wasz zudnych blogów. Dzieje się tak gdyż zaszło sporo zmian w moim życiu. Pasja do gotowania sprawiła, że razem z koleżanką otowrzyłyśmy mała knajpkę. Narazie tylko na ten sezon ale kto wie moze kiedyś uda się rozszerzyc Nasz mały biznes. Trzymajcie kciuki a ja postaram się częściej odwiedzać swój i inne zaprzyjaźnione blogi.

Tymczasem gdy nie mam w tym roku wakacji przynajmniej smakiem przeniosę się gdzieś w okolice Morza Śródziemnego. Ach ta Caprese, gdy nie ma czasu wystarczy chwila i już człowiek przenosi się do małej włoskiej knajpki. Na jedną osobę wzięłam garść rukoli, kulkę mozzarelli, 5 pomidorków, garść truskawek oraz 3 łyżki sosu. Całością wystroiłam talerz i na te parę  chwil byłam poza zgiełkiem całego otaczającego mnie świata. Smacznego

KOLEJNA WARIACJA NA TEMAT CAPRESE

Składniki
rukola

truskawki

mozzarella

pomidorki truskawkowe

sos oliwno-balsamiczny

Ach ta Caprese, gdy nie ma czasu wystarczy chwila i już człowiek przenosi się do małej włoskiej knajpki. Na jedną osobę wzięłam garść rukoli, kulkę mozzarelli, 5 pomidorków, garść truskawek oraz 3 łyżki sosu. Całością wystroiłam talerz i na te parę  chwil była poza zgiełkiem całego otaczającego mnie świata. Smacznego

11:30, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Dodaj komentarz »