O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
niedziela, 31 maja 2009



Składniki

1 cukinia

1 pomidor

kilka kawałków piersi pokrojone w romby
zamarynowanych wcześniej w soku z cytryny
z dodatkiem czosnku, odrobiny cynamonu oraz pieprzu i soli

kila listków świeżej pietruszki oraz mięty

3 ząbki czosnku

cynamon

kilka nitek szafranu

olej ryżowy do smażenia


Na patelni rozgrzałam oliwę wrzuciłam pokrojoną w plastry cukinię, mięso doprawiłam jeszcze cynamonem, szafranem i dusiłam całość ok. 5-6 minut. Na talerzu rozłożyłam pomidora, na niego wyłożyłam zawartość z patelni a całość posypałam miętą z pietruszką. Smacznego

AROMATYCZNA CUKINIA

AROMATYCZNA CUKINIA

22:40, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Komentarze (2) »
niedziela, 17 maja 2009


7 szparagów

9 średnich krewetek zamarynowanych w soku z ½ cytryny, łyżce sosu chili oraz łyżce oliwy

garść świeżego szpinaku

3 łyżki oliwy z oliwek

świeże zioła- użyłam bazyli oraz tymianku

szczypta słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku


Uwielbiam szparagi i krewetki. Pomyślałam sobie zatem pewnego razu jak by to było jak by połączyć je w jednym daniu. Wiem już, że całkiem smacznie;)

Szparagi oporządziłam i ugotowałam na parze- ok. 10 minut wystarczy. Krewetki wraz z marynatą w której nabierały smaczku przez całą noc zawinęłam w folie i upiekłam na ruszcie w piekarniku- również ok. 10 minut. Krewetki i szparagi ułożyłam na porwanym szpinaku otoczyłam sosem z oliwki, ziół oraz papryki no i zabrałam się do degustacji. Ja odpłynęłam, nieskromnie pisząc. Smacznego 

KREWETKI W TOWARZYSTWIE SZPARAGÓW

21:09, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Komentarze (3) »


400 gramów mąki żytniej razowej

250 ml mleka 3,2%

25 gramów świeżych drożdży

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soli

½ łyżeczki cukru

1 jajo do posmarowania

1 łyżka sezamu wymieszana z 1 łyżeczką przyprawy prowansalskiej do posypania


Inspiracja na danie pochodzi z jednego z Waszych blogów- jak znajdę adres to od razu uzupełnię. Zajęłam się chlebami na drożdżach, gdyż jakoś nie mogę poradzić sobie z zakwasem- coś mi nie wychodzi a nie umiem znaleźć błędu.
Wszystkie składniki wsypałam do miski i zagniatałam do momentu gdy ciasto było pulchne i gładziutkie. Odstawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie wyznaczonego czasu z ciasta uformowałam kulę i ponownie zostawiłam na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika chlebek posmarowałam roztrzepanym jajem oraz obsypałam sezamem oraz przyprawą. Piekłam go 30 minut w 200o Celsjusza ustawiając naczynie z wodą na spodzie piekarnika- tak się robi by skórka była chrupiąca. Smacznego 

ŻYTNI CHLEBEK NA DROŻDŻACH

21:07, amatoreczka-pl , CHLEBKI,
Link Komentarze (4) »
środa, 13 maja 2009


Składniki

100 gramów tagliatelle

pęczek młodego szpinaku, czyli ok. 300 gramów

100 ml śmietanki 18%

100 gramów łososia wędzonego na ciepło

2 ząbki czosnku

garść bazylii

3 łyżki startego parmezanu

oliwa z oliwek

sól, pieprz do smaku


Tradycyjnie zaczęłam od ugotowania makaronu wiadomo aldente;). W tym samym czasie czosnek pokroiłam na plasterki i wrzuciłam go na zimną oliwę- wtedy się nam nie przypali. Do podsmażonego czosnku dodałam pokrojony szpinak trzymając całość na ogniu ok. 4-5 minut. Wtedy patelnię ze szpinakiem zdjęłam z ognia wlałam śmietankę i 2 łyżki parmezanu oraz pokrojonego łososia po czym ponownie postawiłam na ogniu na ok. 2- 3 minuty, tak aby sos zgęstniał. Odcedzony makaron otoczyłam sosem szpinakowym obsypałam resztą parmezanu oraz bazylią.  Smacznego 

TAGLIATELLE CON SPINACI

11:17, amatoreczka-pl , MAKARONY,
Link Komentarze (3) »
niedziela, 10 maja 2009


Składniki

400 gramów mrożonych truskawek z domowych zapasów

2 całe jajka oraz 1 żółtko

3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

¾ szklanki cukru brązowego

375 gramów kremówki


Inspiracja na danie pochodzi z blogu Kwestia Smaku.
Truskawki w połowie zamrożone zmiksowałam na gładką masę.  Jajka, cukier oraz cukier z wanilią połączyłam w jednym naczyniu po czym ucierałam  w kąpieli wodnej przez około 5 minut. Śmietanę ubiłam na sztywno- pochwalę się ręcznie gdyż mój robocik strajkuje przy bitej śmietanie, łączą ją delikatnie mieszając z masą jajeczną. Szklankę otrzymanej masy połączyłam z musem truskawkowym a resztę wlałam do formy, w której zwykle zapiekam by na koniec obie masy delikatnie połączyć tworząc ulubiony wzór.  Całość włożyłam do zamrażarki na całą noc- minimum to 4 godziny, przed podaniem przełożyłam na 30 minut do lodówki- wówczas semifreddo łatwiej się wyjmuje.  Udekorowałam świeżymi truskaweczkami. Smacznego 

TRUSKAWKOWE SEMIFREDDO
 
TRUSKAWKOWE SEMIFREDDO

13:53, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2