O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
poniedziałek, 20 kwietnia 2009


Składniki dla 5 osób:

6 plastrów ze schabu środkowego

3 ząbki czosnku

1 łyżka papryki czerwonej

1 łyżka tymianku

sok z ¼ cytryny

sól, pieprz

olej ryżowy

8 łyżek suszonej żurawiny

¾ litra wywaru warzywnego

2 łyżki semioliny

1 łyzka śmietany 18%


Każdy plaster schabu rozgniotłam, gdyż nienawidzę tłuczonego mięsa, przekroiłam na pół i posmarowałam marynatą otrzymaną ze zmieszania zmiażdżonego czosnku, papryki, tymianku, soku, soli, pieprzu oraz oleju.  Następnego dnia lub minimum po godzinie bitki podsmażyłam(ok. 30 sekund z każdej strony)  na patelni i przełożyłam do gotującego się wywaru wraz z żurawiną. Po ok. 10 minutach duszenia na małym ogniu sosik przyprawiłam śmietanką wymieszaną z semioliną. Podałam z ugotowanymi na parze warzywami. Smacznego:) 

BITKA WIEPRZOWA W SOSIE ŻURAWINOWYM
 
BITKA WIEPRZOWA W SOSIE ŻURAWINOWYM
23:05, amatoreczka-pl , MIĘSIWA,
Link Dodaj komentarz »


Ciasto:

300 gramów mąki pszennej

150 gramów margaryny

odrobina wody

½ łyżeczki soli

Farsz:

opakowanie mrożonego szpinaku

opakowanie gorgonzoli, ok. 250 gramów

100 ml śmietany min. 18%

2 jaja

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

½ szklanki pestek dyni wymieszanych z pestkami słonecznika i pini uprażonych na patelni
tymianek

1 łyżka oliwy


Ciasto wyrobiłam i podpiekłam tak jak w przypadku QUICHE WARZYWNY”. Szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu z ostatniej kropli wody podsmażyłam z czosnkiem i tymiankiem, a po ok. 3 minutach dodałam porwaną na kawałki gorgonzolę. Całość wyłożyłam na podpieczony spód, zalałam jajkiem roztrzepanym ze śmietaną, solą oraz pieprzem a na końcu posypałam pestkami.  Tartę, mą piekłam 25 minut w 180 stopniach. Smacznego 
 
TARTA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

czwartek, 16 kwietnia 2009


Składniki:

Kruche ciasto:

25 dkg mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

15 dkg masła

10 dkg cukru

2 żółtka

1 całe jajo

Masa orzechowa:

25 dkg mielonych orzechów

12 dkg mąki

12 dkg masła

15 dkg cukru

3 żółtka

100 gramów orzechów pecan


Przepis na tego mazurka dostałam dawien dawno od mamy mego kolegi. Powiem szczerze, próbowałam robic różne mazurki orzechowe ale zaden nie był tak dobry jak ten ponizej.

Tak wiec, zaczynajac od początku składniki na kruche ciasto zagniotłam i schłodziłam wkładając je do lodówki na całą noc.  Następnego dnia masło utarłam z cukrem dodając po jednym żółtku a na koniec wsypałam mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami. Prostokątną formę wyłożyłam rozwałkowanym ciastem, które opiekałam przez 10 minut. Na taki podpieczony spód  wylałam masę orzechową a na nią ubitą pianę z 5 jaj(te białka od 5 żółtek;)) przyozdabiając orzechami pecan. Mazura mego piekłam 30 minut w 180 stopniach. Smacznego 

 

ORZECHOWY MAZUR

 

Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu
Smak Imprezy 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

 

12:01, amatoreczka-pl , WIELKANOC,
Link Komentarze (2) »


Składniki:

1,4 kg tłustego białego sera

 5 żółtka

 4 jaja

 2 szklanki kremówki

 300 g miękkiego masła

 300 g cukru

 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Sos truskawkowy:

opakowanie mrożonych truskawek z zeszlorocznych zapasów

1 łyzka syropu klonowego

3 łyżki brązowego cukru, najlepiej muscavado


Inspirację na przepis zaczerpnełam od Agnieszki Kręglickiej, podobnie jak Asiejka jest to moje ulubione danie wielkanocne, na które czekam cały rok.

Zmielony ser utarłam z masłem, wciąż ucierając dodawałam po jednym żółtku a na końcu wlałam kremówkę zmniejszając obroty miksera. Taką masę  wlałam do garnka i postawiłam na małym ogniu. Podgrzewałam do chwili bąblowania, lecz nie można dopuścić do zagotowania. Garnek wówczas włożyłam do miski z lodem i mieszałam do chwili aż masa ostygła. Utarłam ją z cukrem i wanilią. Sitko wyłożyłam lnianą ściereczka, napełniłam kremem na paschę, obciążyłam od góry talerzykiem i wstawiłam na całą noc do lodówki. Udekorowałam sosem otrzymanym z zagotowania i zmiksowania  wymienionych składników . Smacznego 

 

CARSKA PASCHA
Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu
Smak Imprezy 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

 

12:00, amatoreczka-pl , WIELKANOC,
Link Dodaj komentarz »


Składniki:

6 jaj

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej

250 gramów miękkiego masła roślinnego

½ szklanki cukru pudru

½ szklanki cukru brązowego

3 łyżki śmietany 30%

Szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier: 2 białka, 1 ¼ szklanki cukru pudru, 50 ml soku malinowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka soku z cytryny


W ramach wielkanocnych wypieków podzieliłyśmy sie z siostrą zadaniami.;) z racji, ze ona ma więcej cierpliwości zajeła sie ucieraniem baby. Lukier zrobiłam już ja. Poniżej można zobaczyć owoc siostrzanej współpracy.

Żółtka oddzieliłyśmy od białek i powoli po jednym wrzucałyśmy do ucierającego się masła z cukrem. Gdy białka zostały już oddzielone od żółtek do masy maślano jajecznej wsypałyśmy mąkę wymieszaną z gałką i proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania dodawałyśmy pianę, którą zajęłam się ja oraz śmietanę. Formę na babę wysmarowałam tłuszczem i napełniłyśmy ją utartą już masą.  Pieczenie jej w 170 stopniach  zajęło namok. 50 minut. Po ostygnięciu baba została polukrowana- składniki na lukier zostały wrzucone do miksera i utarte na gładką i gęstą polewę. Smacznego 

 

BABA UCIERANA W TRZECH ODSŁONACH
 
 BABA UCIERANA W TRZECH ODSŁONACH
Z nastepnej procji, jaką ukręciła moja siostra zrobiłyśmy babeczki, które przyozdobilyśmy białym lukrem oraz malinowym, który otrzymałyśmy po dodaniu soku malinowego z maminej spiżarki.

 

 

BABA UCIERANA W TRZECH ODSŁONACH
 
BABA UCIERANA W TRZECH ODSŁONACH
 

Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu

Smak Imprezy 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

 

11:55, amatoreczka-pl , WIELKANOC,
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3