O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
niedziela, 29 marca 2009


Składniki

3 szklanki maki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki cukru brązowego

½ szklanki cukru pudru

4 żółtka

1 1/3 margaryny

3 łyżki śmietany

1 łyżka bułki tartej

ubita piana

2 kg jabłek, 3 łyżki cukru brązowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka ekstraktu       z wanilii


Szarlotkę taką moja mama robi odkąd pamiętam. Tym razem wyręczyłam ją i ja ją upiekłam.

Wszystkie składniki posiekałam i szybko zagniotłam. Ciasto podzieliłam na dwie części w stosunku 1/3- 2/3 i do tej większej części dodałam śmietanę a te mniejszą wrzuciłam do zamrażalnika na ok. 30 minut.  Pozostałym ciastem wyłożyłam formę do pieczenia i opiekałam spód szarlotki w temperaturze 180 stopni ok. 12 minut.  Jabłka starłam na tarce i wrzuciłam na sitko po czym doprawiłam cukrem, cynamonem i wanilią.  Podpieczony spód wysypałam bułką tartą, położyłam jabłka na nie pianę z 4 jaj a na nią starłam zamrożone ciasto. Szarlotkę piekłam ok.      35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego 

 

TRADYCYJNA SZARLOTKA WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ MAMY

 

23:11, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link Komentarze (4) »


Składniki na rodzinny obiad

Mięsna część:

5 plastrów wołowych (użyłam mięsa z pierwszej krzyżowej, gdyż wiem od mamy, że mięsko będzie miękkie)

3 ząbki czosnku

2 łyżki tymianku

sok z ¼ cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Warzywna część:

15 średniej wielkości ziemniaków

2 małe cukinie

3 marchewki

3 łyżki ziół prowansalskich

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z pomarańczy

4 ząbki czosnku


Oliwę zmieszałam z przyprawami, czosnkiem i sokiem z cytryny by w takiej mieszance macerować moje sznycle (zostawiłam je na całą noc, ale jak poleżą z godzinkę to też będą bardzo dobre). Następnego dnia pokroiłam warzywa zalałam je oliwą, sokiem i przyprawami ok.             30 minut przed upieczeniem. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i w pierwszej kolejności na blasze rozłożyłam ziemniaczki z marchewką, po 30 minutach dołożyłam cukinię ustawiając czas na kolejne 20 minut. Sznycle smażyłam na patelni gilowej ok. 3 minut z każdej strony- wyszły bardziej niż średnio wysmażone. Każdego sznycla podałam w towarzystwie warzyw. Smacznego 

 

SZNYCEL WOŁOWY

 

23:11, amatoreczka-pl , MIĘSIWA,
Link Dodaj komentarz »


Składniki

225 g mąki żytniej chlebowej

450 g mąki orkiszowej chlebowej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka drobnego cukru

¼ świeżych drożdży

25 g miękkiego masła

450 ml ciepłej wody

2 łyżki śmietany i jajko do posmarowania

¼ szklanki płatków orkiszowych wymieszanych z pestkami dynia oraz słonecznika


Inspiracja na danie pochodzi z blogu http://mojewypieki.blox.pl/html.

Mąkę, cukier, sól wymieszałam i wrzuciłam do miski mego robota, drożdże rozpuściłam w 50 ml pozostawiając je na ok. 5 minut a masło rozpuściłam. Do mąki wlałam drożdże, resztę wody oraz masło i wyrobiłam elastyczne ciasto. Pozostawiłam je w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę a następnie wyrabiałam je kilka chwil. Ciasto chlebowe podzieliłam na dwie części i ułożyłam w niedużych foremkach ( troszkę mniejszych od keksówek)  i ponownie zostawiłam do wyrośnięcia- tym razem ok. 30 minut.  Jajko roztrzepałam ze śmietana i posmarowałam nim chlebki obsypując obficie mieszanką płatkowo-zbożową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 minut by potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec dalej ok. 15 minut. Suszyłam na kratce, tak jak podaje autorka oryginalnego przepisu. Smacznego 

 

CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY

 

 

Przepis bierze udział w wspólnej zabawie zorganizowanej przez Olgę z blogu

Smak Imprezy.pl. Fajnie będzie włożyć taki chlebek do święconki.

 

 

23:11, amatoreczka-pl , CHLEBKI,
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 marca 2009


Składniki

50 gramów mąki

25 gramów kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

70 gramów drobnego cukru brązowego

25 gramów masła roślinnego

1 jajko

1 łyżeczka soku z pomarańczy

cukier puder - do obtoczenia


Inspiracja na danie pochodzi z blogu atiny http://atinabc.blox.pl/html. Ciasteczka mają niepowtarzalny smak i długo się przechowują- do dwóch tygodni od upieczenia zachowują świeżość i wyśmienity smak.

Masło utarłam z cukrem, dodałam jajko, mąkę następnie kakao, proszek i sok z pomarańczy całość energicznie mieszając. Tak podaje atina-bc ciasto jest naprawdę lepkie;). Wstawiłam je na ok. godzinę do lodówki i po tym czasie kuleczki formowałam za pomocą łyżek, zachowując sporo odstępy pomiędzy jednym a następnym ciasteczkiem. Gdy wszystkie były już na blasze posypałam je cukrem pudrem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piekłam je prawie 10 minut. Smacznego 
KAWUSIOWE CIASTECZKA

 

22:44, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link Komentarze (11) »


Składniki

100 gramów masła
100 gramów cukru brązowego

50 gramów cukru pudru
4 jajka
250 gramów maki pszennej

200 gramów mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

½ łyżeczki cynamonu
100 ml mleka 3,2 %
2 kwaśne jabłka


Inspiracja na danie pochodzi z blogu http://kuchareczka.blox.pl/html. Dziękuję Ci Kuchareczko, za przepis, cudny jest, choć dopasowałam go odrobinę do siebie;)

Do miski wsypałam cukier i utarłam go z ciepłym masłem, po chwili dodając jajka. Do tej masy wlałam ekstrakt, wsypałam mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia i wanilią ciągle ucierając by na koniec wlać lekko podgrzane mleczko. Jabłka pokroiłam w różnej wielkości kawałki i wymieszałam z maślaną masą. Formę do muffinów wysmarowałam masłem i nałożyłam ciasto (wychodzi ok. 12 muffinków). Piekłam moje muffinki ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego

MUFFINKI JABŁUSZKOWE

 

22:41, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3