O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
niedziela, 07 grudnia 2008
Moja kolejna propozycja
I to już ostatnia propozycja na Festiwal pierniczków, ale za to pełne słoje i głowa pełna od zapachu cynamonu...Dodam jescze, ze jest to warjacja na temat przepisu na pierniczki, który znalazłam w Wyskoich Obcasach w 2001 roku.
Moja pierwsza propozycja na II Festiwal Pierniczków to Pierniczki na mój sposób, czyli po Jagnowemu.
wtorek, 02 grudnia 2008
Składniki( na ok 55 sztuk)
  • 1 kubek masła roślinnego
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Odrobinę soli
  • ½ łyżeczki curry
  • Farsz: 2 ziemniaki, ¼ kalafiora, szklanka groszku, pół czerwonej i żółtej papryki, 2 marchewki, 2 pomidory obrane ze skórki, 2 łyżki śmietany
  • Po łyżce curry, papryki słodkiej, czosnku, oliwy z oliwek i masła roślinnego
  • Po ½ łyżeczki- chili, mielonej kolendry, cebuli
  • 1 jajko i 2 łyżki śmietany do smarowania pierożków
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Składniki na ciasto wyrobiłam i odstawiłam na 5 minut( wychodzi takie giętkie i fajne ciasto;)). Ziemniaki, kalafiora, groszek i marchewkę ugotowałam ardente na parze. Paprykę i pomidora pokroiłam w drobną kosteczkę.Ugotowane warzywa również posiekałam w kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem, po czym wrzuciłam posiekany czosnek z cebulą oraz curry, paprykę, kolendrę, chili i 2 minuty smażyłam.  Następnie dodałam pomidory i paprykę- smażyłam ok. 3 minut, aby dodać resztę warzyw i trzymać wszystko na gazie kolejne 3 minuty. Na samym końcu dodałam śmietankę doprawiłam do smaku i odstawiłam do wystygnięcia.Z wcześniej przygotowanego ciasta uformowałam 4 wałki, które pokroiłam w 2 cm plasterki. Plasterek taki wałkowałam nakładałam na niego ok. 1 łyżeczki farszu i zawijałam. Tak tez zrobiłam z całym ciastem- wyszło 55 samosów. Każdego samosa układałam na blasze wyłożonej papierem i smarowałam śmietanką wymieszaną z jajkiem.  Pierożki moje wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam ok. 25 minut. 

PIEROŻKI INDYJSKIE ZWANE SAMOSAMI

  
PIEROŻKI INDYJSKIE ZWANE SAMOSAMI

       Smacznego.

20:24, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 01 grudnia 2008
Składniki( dla 3 osób)
  • 1 biała rzodkiew
  • Pęczek rzodkiewek
  • 3 filiżanki ryżu do sushi
  • 15 średnich krewetek( użyłam mrożonych, z których usunięto jelito i zostały podgotowane)
  • Średni ogórek
  • 1 czerwony ugotowany buraczek
  • Pasta wasabi
  • Sos teriyaki- patrz CHIRASHI SUSHI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ Z SOSEM TERIYAKI
Sposób przygotowania

Składniki na sos teriyaki rozpuściłam i pozostawiłam do ostygnięcia. Ryż do sushi należy przepłukać woda tak alby pozbyć się skrobi i tak też zrobiłam. Następnie zalałam go 4 filiżankami gorącej wody, gotowałam przez 5 minut a następnie trzymałam pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Rzodkiew pokroiłam w wąskie plasterki a następnie każdy plasterek kroiłam wzdłuż tak cienko jak to możliwe. Podobnie zrobiłam z buraczkiem.odobnie m w cienkie plasterkia następnie każdy palsterek kroiłam wzdłuż tak cienko jak to możliwe. Ogórka pokroiłam w cienkie plasterki a krewetki wrzuciłam na wrzącą lekko osoloną wodę i gotowałam do chwili, kiedy wypłynęły. Ryż podzieliłam na 3 miseczki i uformowałam stożki, które otoczyłam warzywami przyozdobiłam odrobiną wasabi.

CHIRASHI SUSHI Z GOTOWANYMI KREWETKAMI Z SOSEM TERIYAKI CHIRASHI SUSHI Z GOTOWANYMI KREWETKAMI Z SOSEM TERIYAKI

Smacznego.

16:47, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2