O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
niedziela, 30 listopada 2008
Na moje pierwsze wspólne gotowanie nieśmiało chciałabym zaproponowac wam coś na słodko- Zupę migdałową i Sernik na spodzie piernikowym. Słodkości nader aromatyczne i z jednej strony bardzo proste a z drugiej odrobinę wykwitne.
Składniki

Ciasto


2 szklanki mąki
¼ szklanki cukru pudru
¼ szklanki cukru typu muscavado
½ margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki przyprawy piernikowej( ja zrobiłam sama mieszając mielony imbir, anyż, kolendrę, cynamon, kardamon., goździki i pieprz. Można tez użyć gotowej)

Masa
 
1 kg sera białego
4 jajka
¾ szklanki cukru białego
¼ szklanki cukru brązowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
 
Polewa
 
tabliczka gorzkiej czekolady minimum70%
1 łyżka masła
1 łyżka cukru brązowego
 
 Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagniotłam a otrzymane ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim tortownice. Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piekłam ok. 15 minut, z czego ostatnie 5 minut opiekałam od góry pilnując by się nie przypaliło. W tym czasie ser, żółtka, cukier, wanilię zmiksowałam na gładką masę, białka ubiłam na sztywno i wszystko rzaem jeszcze raz zmiksowałam z tymże na niskich obrotach. Całość wylałam na podpieczony spód wstawiłam do piekarnika ( 170 o C) i piekłam ok. 30 minut.

Składniki na polewę rozpuściłam w kąpieli wodnej i po chwili polałam przestudzone ciasto. Udekorowałam blanszowanymi migdałami.

SERNIK NA SPODZIE PIERNIKOWYM
 
 
SERNIK NA SPODZIE PIERNIKOWYM

Smacznego.

18:03, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link
środa, 26 listopada 2008
 Składniki( dla 3 osób)
  • Kilka listków karbowanej sałaty zielonej i brązowej
  • Kilka listków świeży bazyli i oregano
  • 2 kulki mozzarelli z wody
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Prażony słonecznik, dynia i orzechy pini
  • 2 opakowania serka śmietankowego(np. Ostrowia lub Philadelphia)
  • 100 gramów serka ricotta
  • Pół łyżeczki pasty chili
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Mieszanka suszonych ziół włoskich
Sposób przygotowania

Z oliwy, octu, syropu, papryki, czosnku i ziół zrobiłam gęsty sos. Z serka śmietankowego, ricotty, 1 rozgniecionego ząbka czosnku, pasty chili i kilku pokrojonych listków bazyli i oregano zrobiłam serek ziołowy. Sałatę porwałam, mozzarellę pokroiłam w talarki, podobnie jak cukinie i bakłażana. Bakłażana posoliłam, odstawiłam na ok. 30 minut a następnie przepłukałam wodą. Cukinię i bakłażana smażyłam ok. 10 minut na grilowej patelni. Przestudzonego bakłażana smarowałam serkiem ziołowym następnie położyłam cukinie i mozzarellę a całość posypałam mieszanką prażonych nasion.  Najlepiej smakuje w towarzystwie sałaty  z grzaneczką z bułki dyniowej.

BAKŁAŻAN W TOWARZYSTWIE CUKINI

 Smacznego.

16:54, amatoreczka-pl , WARZYWA,
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 listopada 2008
Składniki( dla 5 osób)
  • 2kg oczyszczonej z pestek i okrojonej ze skóry dyni
  • Szklanka soczewicy czerwonej
  • 1,5 litra wywaru warzywnego( przepis w  WARZYWNO-SOCZEWICOWEJ ZUPIE JAGNY)
  • Kilka nitek szafranu wrzuconego do gotowego i podgrzanego wywaru
  • Sól, pieprz
  • Dwa rodzaje curry- z papryczką chili i bez ok. 2 łyżeczki
  • 4 ząbki czosnku, kilka piórek cebuli
  • 3 gałązki kolendry
  • 10 łyżek prażonej dyni ze słonecznikiem
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania

Pokrojony czosnek, cebulę i  curry podsmażyłam (ok. 2 minuty) w garnku na oliwie. Następnie dodałam soczewice z dynią i smażyłam następne 2 minuty. Do takiej mieszanki wlałam wywar, ale nie cały( czasem po zmiksowaniu zupa ma właściwą konsystencję a czasem trzeba ją troszkę rozcieńczyć;)) i gotowałam całość ok. 20 minut. Całość zmiksowałam( może być w Benderze lub mikserem ręcznym) i powtórnie postawiłam na gazie. Doprawiłam solą, pieprzem i curry, jeżeli smak zupy był za mało wyrazisty i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.Podałam z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika a także z podgrzanymi na oliwie suszonymi pomidorami.

DYNIOWA ZUPA JAGNY

Smacznego.

17:37, amatoreczka-pl , ZUPY,
Link Dodaj komentarz »
Składniki( na ok. 150 sztuk)
  • 600 gramów migdałów
  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 gramów białego cukru
  • 150 gramów ciemnego cukru typu muscavado
  • 8 jaj
  • 2 łyżeczki masła roślinnego
  • Łyżka syropu waniliowego
Sposób przygotowania

400 gramów migdałów pokruszyłam w blenderze lub jeśli nie mamy blendera zawinąć w ściereczkę i potłuc wałkiem do ciasta. Jajka utarłam z cukrem i wanilią na gładką masę, dodałam masło, mąkę i migały pokruszone jak i te 200 gramów całych. Zagniotłam lepkie i ciężkie ciasto.  Uformowałam ok. 8 wałków o średnicy 4 cm i rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wałeczki piekłam w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 30 minut. Po tym czasie i około 15 minutach wałeczki wyjęłam i pokroiłam w ukośne paseczki tak, aby wyszły ciasteczka. Rozłożyłam ów ciasteczka na blasze( konkretnie 3 blachach) posmarowałam jajkiem z wanilią i piekłam następne 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 15 minutach pieczenia i 10  studzenia ciasteczka odwróciłam ponownie posmarowałam jajeczkiem z wanilią i już ostatni raz piekłam w takiej samej temperaturze również ok. 15 minut. Najlepiej smakują maczane w kawie lub winie.

CANTUCCI NA SPOSÓB JAGNOWY

Smacznego.

17:37, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2