O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
środa, 17 lutego 2010

KREMOWA ZUPA Z CUKINI

Dzisiaj mam kolejną propozycję na zupę i to kremowa zupę. Chyba to moje ulubione zupy. Szybko je się gotuje, istnieje milion sposobów na ich przygotowanie a przede wszystkim są sycące i takie zdrowe. Gdy za oknem śnieg jeszcze leży a my już po troszeczku za wiosną tęsknimy taka zupa dodaje otuchy i sił by przetrwać jeszcze miesiac może dwa, kiedy to wiosna na dobre u nas zagości.



Składniki

1 cukinia    
mały kawałek pora
1 mała marchewka
1 plaster koziej fety
ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki przyprawy do rosołu
3 kasztany
1 łyżka oliwy


Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam warzywa i podsmażyłam kilka chwil. Zalałam 2 szklankami wody doprawiłam, zagotowałam i trzymałam na ogniu do chwili gdy warzywa były miękkie. Całość zmiksowałam doprawiając fetą, octem i startymi kasztanami.

Podawać z kasztanami i listkiem mięty.

Smacznego

KREMOWA ZUPA Z CUKINIKREMOWA ZUPA Z CUKINI

poniedziałek, 15 lutego 2010

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym seleremTo taka lekka zupa, którą mozna przyrządzić w ciągu 30 minut od przyjścia z rzeskiego spaceru lub po intensywnej sesji na basenie. Kremowa jest od warzyw a nie od śmietany, tylko ta odrobina parmezanu jest takim małym daiblikiem ale czy dietetyczne znaczy bez smaku?

 

 

 

 

 

 

 



KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym seleremSkładniki
150 g brokułu mrożonego lub świeżego
50 g selera korzeniowego
200 g dyni
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy Podlaskiej do rosołu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu

uprażone pestki dyni i słoneczniki
sól, pieprz do smaku

Smażony seler
łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
sól, pieprz


Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam warzywa i podsmażyłam kilka chwil. Zalałam 2 szklankami wody doprawiłam, zagotowałam i trzymałam na ogniu do chwili gdy warzywa były miękkie. Całość zmiksowałam doprawiając łyżką parmezanu. Z krążków selera wycięłam foremką  okrągłe kształty „ciasteczek”, które smażyłam na oliwie przyprawionej czosnkiem i rozmarynem oraz tymiankiem. Odsączyłam i podałam do zupy.

Podawać z selerem i pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym selerem

czwartek, 04 lutego 2010

PASTA DI CASTAGNE

Przeglądajac ostatni numer Twojego Stylu, natknełam sie na makaron z kasztanami. Oczy mi się zaświeciły, gdyż myślę iż to połączenie zaskoczy mnie cudownym smakiem.
Przetestowałam więc propozycję, modyfikując ją na swoją nutę. Wiecie co, miałam rację-pyszne było.



Składniki

70 g domowego makaronu tagliatelle
5 suszonych kasztanów
1 łyżka śmietany 18%
90 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
parmezan i natka pietruszki do posypania


Zamrożony makaron, o którym wspominałam wcześniej wrzuciłam na gotującą i osoloną wodę na 5 minut.  Starty czosnek oraz kasztany podsmażyłam na oliwce dodając po chwili śmietanę. Zdjęłam patelnię z ognia i dodałam wtedy jogurt łącząc powstały sos z ugotowanym makaronem. W ten sposób jogurt grecki nie zwarzył się. Całość posypałam odrobiną parmezanu- w końcu to dietetyczny przepis i i posiekaną natką pietruszki. Smacznego


PASTA DI CASTAGNE