O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
środa, 25 lutego 2009


1 filet dorsza

½ pokrojonego w plasterki pora

szafran- kilka słupków

sok z ½ cytryny

¼ łyżeczki sweet chili sos

kilka pociętych gałązek pietruszki

5 marchewek, 2 pietruszki, ¼ selera starte na grubych oczkach

½ szklanki bulionu warzywnego przyprawionego sosem sojowym

¼ łyżeczki mielonego imbiru

2 zmiażdżone ząbki czosnku

½ cebulki pokrojonej w piórka

sos rybny, sos sojowy, kolendra, sweet chili sos

olej sezamowy

opakowanie makaronu ryżowego

sól, pieprz do smaku 

Dorsza kupiłam bez skóry, więc jeśli macie dorsza ze skórą to lepiej ją odetnijcie. Pokroiłam na średniej wielkości kawałki, które doprawiłam porem, chili, szafranem, pietruszką, solą i sokiem z cytryny. Dorsza mego zostawiłam na całą noc w lodówce ale jeśli nie macie tyle czasu wystarczy godzina. Rybę ugotowałam na parze. W tym czasie w woku rozgrzałam odrobinę zwykłego oleju ( olej sezamowy nie nadaje się do smażenia) z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, cebulą, chili i sosem rybnym. Do takiej mieszanki wrzuciłam warzywa i smażyłam je ok. 5 po czym wlałam gorący wywar i dusiłam do chwili wyparowania wywaru. Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem i po ok. 10 minutach odcedziłam, doprawiając go olejem sezamowym. Dorsza podałam na makaronie przykrytym warzywami. Smacznego.

GOTOWANY DORSZ W TOWARZYSTWIE WARZYW
18:42, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Dodaj komentarz »


1 opakowanie łososia wędzonego (np. Almar)

serek śmietankowy- Ostrowia

opakowanie kiełków z groszku cukrowego

świeża bazylia, pietruszka i tymianek

łyżka przyprawy prowansalskiej

¼ łyżeczki sweet chili sos

Serek wymieszałam z przyprawami, kiełki umyłam i za pomocą dwóch łyżek formowałam nadzienie, które zawijałam plastrem łososia, wcześniej dokładając garstkę kiełków. Pomysł na tę lekką przystawkę lub kolację wywodzi się z dania wigilijnego, jakie przygotowuje moja ciotka. Smacznego.

ŁOSOŚ Z ZIOŁAMI
18:38, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 lutego 2009

Opakowanie płatków owsianych zwykłych- ja użyłam firmy Kupiec, tych czerwonych

½ opakowania drobnych płatków owsianych

Garść płatków migdałów

Kilka łyżek zmielonych grubo orzechów laskowych z orzechami pecan

12 kwaśnych jabłek- najlepsza jest antonówka ale o tej porze roku zostaje tylko szara reneta, bądź jak mi mówi mój pan od jabłek te wszystkie renety to boskop jest;)

½ filiżanki rozpuszczonego masła

dużo cynamonu

 

3 lata temu po raz pierwszy usłyszałam o Małgorzacie Kalicińskiej. Przeczytałam jej książkę DOM nad rozlewiskiem i zakochałam się w niej. Nie wiecie jak bardzo się ucieszyłam gdy jakiś czas później zobaczyłam POWROTY  nad rozlewiskiem, a gdy w zeszłym roku ukazała się trzecia część MIŁOŚĆ nad rozlewiskiem byłam wniebowzięta. Chłonęłam każdą kartkę niczym opowieść najbliższej osoby. Moja mama, siostra i ja jesteśmy zakochane w trylogii „rozlewiskowej”. W książkach pani Małgorzata Kalicińska podaje wyśmienite przepisy. Jednym z nich jest niniejszy. Otóż płatki owsiane zalałam ciepłą wodą na równo z poziomem płatków i masę, którą otrzymałam odstawiłam na kilka minut. W tym czasie jabłka starłam razem ze skórką ale już bez ogryzka, jak preferuje pani Małgorzata Kalicińska. Masę owsiana wyłożyłam na przykrytą papierem do pieczenia blaszkę, posypałam orzechami, rozłożyłam jabłka, ozdobiłam płatkami migdałów, cynamonem i wstawiłam na ok. 1 ½ godziny do piekarnika(180 stopni Celsjusza). Ciasto jest bez cukru, maki i jajek, gdyż słodycz bierze się z długo pieczonych jabłek, i to jest szczera prawda. Ciasto nie przypadło do gustu mężczyznom, którzy są raczej tradycjonalistami w kuchni, za to nam kobitkom smakuje i to bardzo. Polecam książki i domowe przepisy w nich  zawarte. Smacznego:)

EKOLOGICZNA SZARLOTKA MAŃKI
EKOLOGICZNA SZARLOTKA MAŃKI
19:17, amatoreczka-pl , SŁODKOŚCI,
Link Komentarze (4) »

Naleśniki (ok. 15 sztuk):

250 g mąki pszennej

300 ml mleka200 ml wody niegazowanej

sól do smaku

25 g rozpuszczonego masła

3 jajka 

Farsz:

1 nieduży kalafior

 1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 marchewki

½ opakowania groszku zielonego

½ puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

2 łyżki żółtego curry

1 łyżeczka zielonej pasty z curry

1 łyżka papryki słodkiej

¼ łyżeczki pasty chili

100 ml śmietanki 22%

Masło + oliwa do smażenia 

Sos:

3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

1 opieczona, zmiksowana i przetarta przez sito papryka czerwona

1 łyżka zielonej pasty z curry

¼ łyżeczki pasty chili

1 łyżeczka brązowego cukru

sól i pieprz do smaku

Z podanych składników usmażyłam tym razem z moją mamą, gdyż ona jest w tym lepsza cienkie ale sprężyste;) naleśniki. Farsz i sos był w mojej gestii-pokrojonego kalafiora, marchewkę i groszek zalałam wrzącą wodą i zblanszowałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i trzy oliwy z przyprawami a następnie wrzuciłam pokrojoną paprykę na ok. 3 minuty. Dodałam zbalnszowane warzywa, poddusiłam całość kolejne 5 minut, by na koniec doprawić śmietanką  i odstawić mój farsz do ostygnięcia. Składniki na sosik wrzuciłam do rondelka, zagotowałam i przyprawiłam do smaku;). Naleśniki zawijała  moja siostraJ. Smacznego

FASZEROWANE NALEŚNIKI W SOSIE Z CURRY
19:16, amatoreczka-pl , NALEŚNIKI,
Link Dodaj komentarz »

0,3 dag drożdży

2 łyżeczki cukru brązowego

4 szklanki mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka soli

szklanka mleka

2/3 szklanki jogurtu naturalnego- ja użyłam Bałkańskiego

1 jajko

2  łyżki masła roślinnego, gdyż nie dostałam ghee  

Mleko podgrzałam i w ¼ szklanki rozpuściłam drożdże dodając cukier. Do miski z mąką połączoną z solą i proszkiem do pieczenia wlałam drożdże a po chwili wyrabiania jogurt oraz masło. Po kilku minutach wyrabiania ciasto odstawiłam na 1 godzinę wyrastania. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni Celsjusza. Z wyrosiniętego ciasta formowałam okrągłe placki, które wypiekałam 15 minut. Jak podaje autorka przepisu Anise (http://gotowanie.onet.pl/15843,0,1,chleb_naan_ii,ksiazka_przepis.html) w Indiach, ten rodzaj chleba, pieczony jest w piecach glinanych albo 'tandoori'.

Wyszło mi 9 chlebków, z których zrobiłam pizzę naan- inspirując się przepisem Nigelli.  Na trzy pizze potrzebna jest szklanka sosu pomidorowego, puszka odcedzonej, przepłukanej wodą i przesmażonej z czosnkiem oraz pastą curry ciecierzycy a także szklanka startego cheddara i szczypta tymianku. Każdy chlebek posmarowałam obficie sosem, położyłam ciecierzycę, którą przykryłam cheddarem wymieszanym z tymiankiem i podgrzewałam w piekarniku przez ok. 10 minut. Zdjęcie się niestety nie uchowało, gdyż pizza jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka;)

 
CHLEBKI NAAN
19:12, amatoreczka-pl , CHLEBKI,
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3