O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
czwartek, 29 stycznia 2009
Jest to wersja przepisu z "NIGELLA EKSPRESOWO" smacznego.
Składniki( na około 50 sztuk)
  • Opakowanie sushi nori
  • 750 gramów ryżu do sushi
  • Wędzony, węgorz, łosoś, halibut
  • Średni ogórek
  • Papryka czerwona
  • Pasta wasabi
  • Sezam biały i czarny
  • Zaprawa do ryżu: 12 łyżek octu ryżowego, 7 łyżek cukru brązowego, łyżka soli, sok z ćwiartki cytryny
  • Sos teriyaki: pół szklanki sosu sojowego ciemnego, tyle samo wody( dla mnie sos sojowy jest za słony więc może być bez), 2 łyżki cukru brązowego, dwie łyżki octu ryżowego, pół łyżeczki sweet chili sos, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonego imbiru, pieprz.
Sposób przygotowania

Składniki na sos teriyaki rozpuściłam i pozostawiłam do ostygnięcia. Ryż do sushi należy zalać woda na ok. 30 minut i tak też zrobiłam. Następnie zalałam go 4 szklankami gorącej wody, gotowałam przez 3 minuty a następnie zmniejszyłam ogień, gotowałam 10 minut po czym trzymałam pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Paprykę i ogórka pokroiłam w wąskie plasterki a następnie każdy plasterek kroiłam wzdłuż tak cienko jak to możliwe. Gdy ryż przestygł wyłożyłam go do płaskiego naczynia i skropiłam zaprawą. Na specjalnej macie rozłożyłam nori, nałożyłam 4 łyżki ryżu, 2 kawałki węgorza, paprykę, ogórka i zwinęłam ścisło zabierając się za następny płat np. halibut z sezamem i wasabi, lub łosoś z ogórkiem, wasabi i białym sezamem. Gdy już wszystkie nori zostały zawinięte pokroiłam każde bardzo ostrym nożem i podałam z teriyaki.

SUSHI MAKI z halibutem

SUSHI MAKI z łososiem

SUSHI MAKI z węgorzem

Smacznego.

15:58, amatoreczka-pl , RYBY,
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 stycznia 2009
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009 A oto moja druga propozycja, która wzoruje sie na przepisie Karola Okrasy. Smacznego i miłego przeglądania;)
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009 Ech ja nie wiem co się ze mną dzieje ale jakoś nie mogę się z niczym wyrobić i znów o mały włos bym się spóźniła... Oto moja pierwsza propozycja na wspólne gotowanie:)
poniedziałek, 05 stycznia 2009

Składniki (na 5 osób)

1 kg batatów
1 mała cebula cukrowa
1 łyżeczka past z chili
3 jajka
4 łyżki semioliny
Sok z połówki cytryny
1 łyżka zmielonej kolendry
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka sezamu
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Słodkie ziemniaki obrałam i starłam na grubych oczkach a następnie smażyłam je ok. 5 minut na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Po wystudzeniu dodałam sok z cytryny, kolendrę, drobno posiekaną natkę, chili, semiolinę, żółtka a także przyprawiłam solą i pieprzem. Z trzech białek ubiłam pianę i połączyłam z masą batatową, z której formowałam kotleciki obtaczając je w sezamie ( troszkę pracochłonne zadanie, ale nie chciałam dodawać za dużo mąki). Kładłam je bezpośrednio na gorącą oliwę i smażyłam do chwili uzyskania złotego koloru.Kotleciki serwowałam z puree z awokado- 1 awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki gęstego jogurtu, sól, pieprz.

BATATOWE KOTLECIKI NA SAŁACIE

Smacznego.

 
1 , 2