O autorze
World Bread Day 2010 (submission date October 16)
piątek, 05 listopada 2010

 

 

PRZENOSINY

 

Od dzisiaj zapraszam tutaj. Do zobaczenia.

22:09, amatoreczka-pl
Link Komentarze (1) »
czwartek, 28 października 2010

Dyniowe Ravioli

Pomysł na dzisiejszy przepis wpadł mi do głowy podczas przegladania listopadowego numeru Twojego Stylu. Chodziły jednocześnie za mną ostatnio włoskie smaki, po obejrzeniu filmu "Jedz, módl się, kochaj". Staneło zatem na ravioli. Przepis na ciasto pochodzi od Jamiego Olivera.
Bez specjanego radełka, ale wyposażnoa w nóż, wałek i widelec wziełam się do pracy.
Jest to moja druga propozycja na trwający Festiwal Dyni.

DYNIOWE RAVIOLI

Ciasto
300 g mąki makaronowej
3 jaja
20 ml oliwy
odrobina soli

Farsz
1 kg dyni
pęczek bazylii
mała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki startego parmezanu
szczypta suszonego tymiank
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
50 g pokrószonych orzechów włoskich
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa

Roztrzep jaja i połącz je z sola, i oliwą.
Wlej masę do mąki, wyrabiaj ciasto przez ok 10 minut. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 1 godzinę.
Nastaw piekarnik na 200o C. Dynię pokrój na kawałki, posmaruj oliwą obsyp tymiankiem i piecz 20 minut.
Z dyni, bazylii, cebuli, czosnku, bułki, parmezanu oraz przypraw zrób puree.
Dodaj orzechy, dopraw i odstaw do przestudzenia.
Ciasto na ravioli wałkuj na jak najciensze placki, z których wycinaj niewielkie prostokąty.

Dyniowe Ravioli

Na każdy z nich nakładaj po łyżeczce farszu, zawijaj i dociskaj widelcem.
Gotuj 6 minut w osolonej wodzie.

Podawaj z ziołami, serem, suszonymi pomidorami lub poprostu jedz same.
Smacznego

Dyniowe Ravioli

09:24, amatoreczka-pl , MAKARONY,
Link Komentarze (9) »
piątek, 22 października 2010

Pieczona dynia z rydzami


Miło mi brać udział w Festiwalu Dyni po raz drugi.
Chciałabym go zainaugurować prostym i szybkim przepisem na lekki obiad lub przystawkę.
Będzie to pieczona dynia z rydzami z patelni.




PIECZONA DYNIA Z RYDZAMI



Składniki dla jednej osoby

3 kawałki dyni
kilka sztuk rydzów lub innych grzybów
pomidorki truskawkowe
ser koryciński- śmietankowy
rukola
łyżka masła

Sos
50 ml dobrej oliwy
25 ml sosu balsamicznego
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słdkiej papryki
świeżo zmielony pieprz

 

Pieczona dynia z rydzami

Na wstępie zrób sos.
Polej dynię połową sosu i zostaw ją na ok 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i grilluj dynię na kratce przez ok 8 minut lub dłużej jeżeli nie lubisz al dente
Grzyby podsmaż na maśle i dopraw je solą i pieprzem.
Pomidorki zmieszaj z resztą sosu.
Upieczoną dynię połącz z rydzami w towarzystwie rukoli i pomidorków, całość oprószając serem

Smacznego;)

 

Pieczona dynia z rydzami

23:32, amatoreczka-pl
Link Komentarze (7) »
wtorek, 19 października 2010

STARY DOM ZDROJOWYMiniony weekend spędziłam, wraz z rodziną, w przeuroczym miejscu. W uzdrowisku Wysowa Zdrój.  Zatrzymaliśmy się w Hoteliku Stary Dom Zdrojowy, o którym z wielką przyjemnością Wam opowiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STARY DOM ZDROJOWY

Miejsce- Stary Dom Zdrojowy znajduje się w Parku Zdrojowym, pijąc kawkę na tarasie mamy zatem piękny widok na okolicę.

Właścicielki- Niezwykle kompetentne i miłe Panie. Pani Barbara przygotowywała nam codziennie pyszności z kuchni- cepeliny, naleśniki, podpłomyki, pierogi i golonki. Pani Kasia raczyła Nas przemiłą obsługą, pyszną kawką i winem.

Jedzenie- Zaczynając od śniadań, którymi byliśmy ugoszczeni (śniadanie wchodzi w cenę pokoju i spodziewałam się tradycyjnego bufetu). Codziennie dostaliśmy inny zestaw- pomidory z oliwą na radicchio, gruszki z tartym serem na radicchio, pyszny serek od lokalnej mleczarki, jajecznica z rydzami, ciasto z gruszkami, domowe dżemy i konfitury, pasztety i wędliny od lokalnych rzemieślników, kończąc na kakao na specjalne życzenie.


STARY DOM ZDROJOWY

W ciągu dnia można było raczyć się piernikiem z gorącymi wiśniami, z wyborną kawą i innymi słodkościami, których nie byliśmy w stanie spróbować.

Na kolację same rozkosze dla duszy- rydze smażone na własnej roboty smalcu gęsim, cepeliny z miętą z wysowskich łąk, marynowana goloneczka, pieczeń z łosia, omlet z rydzami, knedle ze śliwkami z podkrakowskich sadów i wiele innych pyszności.

Dla tych co kochają grzyby, grzybobranie oraz rydze, polecam doroczne Święto Rydza. W tym roku odbyła się trzecia edycja. Panie Barbara Miernikowa i Kasia Miernik-Pietruszewska zdobyły III miejsce w kategorii "wydarzenie", w plebiscycie "Wielkie Odkrywanie Małopolski".

Ciężko było Nam opuścić to urocze miejsce. Na pocieszenie przywieźliśmy sobie wspaniałe rydze od Pani Kasi, z których powstała moja dzisiejsza propozycja.


RYDZE

JĘCZMIENNE ORZOTTO Z RYDZAMI Z PATELNI
inspiracja Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach"



 

ORZOTTO

 

 

Składniki dla 4 osób
300 g kaszy jęczmiennej
ok 2 litry wywaru warzywnego
1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu, tymianku i oregano
15 ml oliwy
30 ml masła
sól, pieprz

20 sztuk średniej wielkości rydzów
10 ml oliwy
15 ml masła
sól, pieprz


 

RYDZE

Wywar zagotuj i pozostaw na małym ogniu.

Masło z oliwą rozgrzej i podsmażaj cebulkę, czosnek i przyprawy.

Wsyp kaszę i smaż ją ok 2 minut.

Wlej 1/2 wywaru i mieszaj do chwili aż płyn odparuje.

Następnie porcajmi dolewaj wywar aż do uzyskania porządanej konsystencji.

Zostało mi jakieś 300 ml wywaru.

Przykryj kaszę i rozgrzej patelnię na rydze.

Smaż je pierw blaszkami do góry przez 2 minuty, dopraw solą, pieprzem.

Zamieszaj i po kolejnych 2 minutach zdejmij z ognia.

Smacznego;)

 

ORZOTTO

sobota, 16 października 2010

 

WBDZ okazji Światowego Dnia Chleba chciałabym zaprezentować chleb, którego recepturę opracowałam inspirując się przepisem  Liski z blogu Pracownia Wypieków na Chleb orkiszowy na miodzie. Składniki są podane na dwa bochenki, które smakują najlepiej ze świeżym masełkiem gdy są jeszcze ciepłe. Chleb ładnie się kroi i długo zachowuje swą świeżość.

 

 

 

 



Zaczyn:

100 g zakwasu żytniego
100 g zakwasu pszennego
300 g mąki żytniej jasnej typ 700
400 g letniej wody
1 łyżka cukru

Właściwe ciasto:

1100 g wody
30 g miodu
1 kg mąki pszennej jasnej typ 850
1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
50 ml oliwy z oliwek
40 g soli morskiej


 

PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE

Składniki zaczynu wymieszaj ręcznie lub mikresem (wtedy 3-4 minuty krócej) przez przynajmniej 10 minut. Wychodzi luźne ciasto.

Przykryj ściereczką i pozostaw na conajmniej 10 godzin.

Właściwe ciasto mieszaj z wyrosiniętym zaczynem ręcznie lub mikserem do chwili ąż ciasto bedzie ładnie odchodziło od ręki.

Odstaw ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny lub dłuzej jeżeli potrzeba.
Dwie blaszki- keksówki wysmaruj oliwą I obsyp otrębami np. Orkiszowymi.

Metodą J. Hamelman złóż ciasto i przełuż je do form.
Piekarnik  do temperatury 230 stopni rozgrzewaj w chwili gdy ciasto wypełni całe blaszki.

Wstaw je wtedy na 10 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj jeszcze 30 minut.

Na zdrówko!

PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27