World Bread Day 2010 (submission date October 16)
Blog > Komentarze do wpisu

PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

 

WBDZ okazji Światowego Dnia Chleba chciałabym zaprezentować chleb, którego recepturę opracowałam inspirując się przepisem  Liski z blogu Pracownia Wypieków na Chleb orkiszowy na miodzie. Składniki są podane na dwa bochenki, które smakują najlepiej ze świeżym masełkiem gdy są jeszcze ciepłe. Chleb ładnie się kroi i długo zachowuje swą świeżość.

 

 

 

 



Zaczyn:

100 g zakwasu żytniego
100 g zakwasu pszennego
300 g mąki żytniej jasnej typ 700
400 g letniej wody
1 łyżka cukru

Właściwe ciasto:

1100 g wody
30 g miodu
1 kg mąki pszennej jasnej typ 850
1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
50 ml oliwy z oliwek
40 g soli morskiej


 

PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE

Składniki zaczynu wymieszaj ręcznie lub mikresem (wtedy 3-4 minuty krócej) przez przynajmniej 10 minut. Wychodzi luźne ciasto.

Przykryj ściereczką i pozostaw na conajmniej 10 godzin.

Właściwe ciasto mieszaj z wyrosiniętym zaczynem ręcznie lub mikserem do chwili ąż ciasto bedzie ładnie odchodziło od ręki.

Odstaw ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny lub dłuzej jeżeli potrzeba.
Dwie blaszki- keksówki wysmaruj oliwą I obsyp otrębami np. Orkiszowymi.

Metodą J. Hamelman złóż ciasto i przełuż je do form.
Piekarnik  do temperatury 230 stopni rozgrzewaj w chwili gdy ciasto wypełni całe blaszki.

Wstaw je wtedy na 10 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj jeszcze 30 minut.

Na zdrówko!

PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE

sobota, 16 października 2010, amatoreczka-pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kulinarnespotkania
2010/10/16 18:03:14
ale piekny chlebek:) musi byc smaczny:)
-
flusso
2010/10/16 23:44:21
Apetycznie :)
-
gosiaa99
2010/10/17 03:04:15
Ladny, wyrosniety :) nic tylko jesc:)
-
karmel-itka
2010/10/17 14:02:16
aż chce się jeśc!
-
anna.kaminska.pl
2010/10/18 15:12:33
Wspaniały! taki prawdziwie domowy.


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/19 16:24:45
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za Wasze miłe słowa.

Pozdrawiam cieplutko i do zobaczenia
-
emiliaszulc
2012/08/28 17:00:56
PRZEPIS NA ZDROWIE:
Biologiczna, kreatywna energia. PREZENT DLA CIEBIE !

CHLEB NA OSTEOPOROZĘ-IRL. DUŻA ENERGIA: ANTYCUKRZYCOWY. *****
2.TEMAT.
_: www.myspace.com/441640023/blog/544270689

ARTYKUŁ BH.305.
_: www.instytutirl.com.pl/index3.php

Biologia, medycyna.
2.TEMAT./BH.303./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy celiakii nie dodajemy otrębów pszennych.