World Bread Day 2010 (submission date October 16)
Blog > Komentarze do wpisu

Festiwal Dyni czas rozpocząć

Pieczona dynia z rydzami


Miło mi brać udział w Festiwalu Dyni po raz drugi.
Chciałabym go zainaugurować prostym i szybkim przepisem na lekki obiad lub przystawkę.
Będzie to pieczona dynia z rydzami z patelni.




PIECZONA DYNIA Z RYDZAMI



Składniki dla jednej osoby

3 kawałki dyni
kilka sztuk rydzów lub innych grzybów
pomidorki truskawkowe
ser koryciński- śmietankowy
rukola
łyżka masła

Sos
50 ml dobrej oliwy
25 ml sosu balsamicznego
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słdkiej papryki
świeżo zmielony pieprz

 

Pieczona dynia z rydzami

Na wstępie zrób sos.
Polej dynię połową sosu i zostaw ją na ok 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i grilluj dynię na kratce przez ok 8 minut lub dłużej jeżeli nie lubisz al dente
Grzyby podsmaż na maśle i dopraw je solą i pieprzem.
Pomidorki zmieszaj z resztą sosu.
Upieczoną dynię połącz z rydzami w towarzystwie rukoli i pomidorków, całość oprószając serem

Smacznego;)

 

Pieczona dynia z rydzami

piątek, 22 października 2010, amatoreczka-pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
karmel-itka
2010/10/23 12:12:08
interesujące połączenie dyni z tymi dodatkami. podoba mi się.
jestem bardzo ciekawa smaku, bo aromat z pewnością zniewala.
-
spencer2
2010/10/23 12:15:48
Mmm.. Dynia z rydzami.. Brzmi świetnie, umieram z ciekawości jak smakuje. Tylko skąd ja rydze wytrzasnę;///
-
2010/10/24 19:01:18
Tak zrobiona dynia brzmi rewelacyjnie ...
-
2010/10/28 09:29:37
karmel-itka aromat jest bardzo delikatny, bo rydze mają bardzo wysublimowany smak. Pozdrawiam
spencer2 fakt rydze ciężko znaleźć. W okolicach np Warszawy nie spotkałam. Można zastąpić kurkami.
antysujx Dziękuję bardzo;)
-
bea.w.kuchni
2010/10/30 08:21:26
Z rydzami musi wspaniale smakowac! Swietny pomysl :)

Pozdrawiam serdecznie!

PS. Czy w podsumowaniu mam umiescic Cie pod nickiem 'Jagna' czy 'Amatoreczka'?
-
amatoreczka-pl
2010/10/30 12:55:51
Beo, dziękuję bardzo. Oczywiście Jagna;)
Pozdrawiam cieplutko
-
bea.w.kuchni
2010/11/01 17:31:54
Dobrze, juz wpisuje :)

I dziekuje serdecznie za udzial w Festiwalu! :)