World Bread Day 2010 (submission date October 16)
Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe Ravioli

Dyniowe Ravioli

Pomysł na dzisiejszy przepis wpadł mi do głowy podczas przegladania listopadowego numeru Twojego Stylu. Chodziły jednocześnie za mną ostatnio włoskie smaki, po obejrzeniu filmu "Jedz, módl się, kochaj". Staneło zatem na ravioli. Przepis na ciasto pochodzi od Jamiego Olivera.
Bez specjanego radełka, ale wyposażnoa w nóż, wałek i widelec wziełam się do pracy.
Jest to moja druga propozycja na trwający Festiwal Dyni.

DYNIOWE RAVIOLI

Ciasto
300 g mąki makaronowej
3 jaja
20 ml oliwy
odrobina soli

Farsz
1 kg dyni
pęczek bazylii
mała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki startego parmezanu
szczypta suszonego tymiank
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
50 g pokrószonych orzechów włoskich
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa

Roztrzep jaja i połącz je z sola, i oliwą.
Wlej masę do mąki, wyrabiaj ciasto przez ok 10 minut. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 1 godzinę.
Nastaw piekarnik na 200o C. Dynię pokrój na kawałki, posmaruj oliwą obsyp tymiankiem i piecz 20 minut.
Z dyni, bazylii, cebuli, czosnku, bułki, parmezanu oraz przypraw zrób puree.
Dodaj orzechy, dopraw i odstaw do przestudzenia.
Ciasto na ravioli wałkuj na jak najciensze placki, z których wycinaj niewielkie prostokąty.

Dyniowe Ravioli

Na każdy z nich nakładaj po łyżeczce farszu, zawijaj i dociskaj widelcem.
Gotuj 6 minut w osolonej wodzie.

Podawaj z ziołami, serem, suszonymi pomidorami lub poprostu jedz same.
Smacznego

Dyniowe Ravioli

czwartek, 28 października 2010, amatoreczka-pl

Polecane wpisy

  • PASTA DI CASTAGNE

    Przeglądajac ostatni numer Twojego Stylu, natknełam sie na makaron z kasztanami. Oczy mi się zaświeciły, gdyż myślę iż to połączenie zaskoczy mnie cudownym smak

  • DOMOWY MAKARON

    Pamiętając dziecinne chwile, kiedy to podkradałam surowy makaron suszony na niedzielne obiadki stwierdziłam, że ja też muszę spróbować zrobić swój makaron. Przy

  • GNOCCHI NA POPRAWĘ HUMORU

    Składniki 1 kg ugotowanych i zgniecionychziemniaków 150 g mąki pszennej 100 g maki pszennej pełnoziarnistej 1 jajo sól I wersja 1 łyzka masła roślinnego 3 krązk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
anna.kaminska.pl
2010/10/28 10:39:27
Pyszne ravioli! Bardzo lubię.
Mam taką samą matę silikonową...
Pozdrawiam.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
ugotujmy
2010/10/28 11:25:21
ładnie żółte to nadzienie.
-
2010/10/28 22:04:04
można prosić o porcyjkę tych pysznych ravioli?
-
2010/10/28 23:30:55
Baardzo kusząca propozycja!
-
2010/10/29 22:07:04
Twoje danie wygląda i brzmi cudnie, kocham mączne potrawy, a farszu z dyni, z czoskiem nie jadłam, ale wszytko fajnie ,,na oko" ze sobą gra :)
Pozdrawiam :)
-
amatoreczka-pl
2010/11/01 19:26:48
anytsujx myślę, że nawet bardzo gra;) dziękuję bardzo
nobleva proszę się skusić, warto;)
margot11 jak najbardziej;)
ugotujmy fajne wyszło;) na żywo było nawet intensywniejsze. Fotografię zaczynam dopiero ogarniać.
anna.kaminska.pl ja od niedawna ale też je uwielbiam. Fajna jest ta mata, co nie!
-
iwaaaa1234
2010/11/03 12:58:07
mmmm wygląda tak pysznie :)
-
amatoreczka-pl
2010/11/06 20:24:21
iwaaaa1234 dziękuję bardzo, zapraszam pod nowy adres. Pozdrawiam
-
2013/05/05 21:18:40
Świetny przepisik i w tym tygodniu się z tym zmierzę. Dobrze, że są takie serwisy o gotowaniu i chciałbym w przyszłości poprowadzę prywatny blog . Nawet taki Adam Hofman dzieli się przepisami w Internecie, to ja też zakładam bloga. Trzymam kciuki za Twoją stronę i z niecierpliwością oczekuję kolejnych wpisów. Pozdrawiam