World Bread Day 2010 (submission date October 16)
Blog > Komentarze do wpisu

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym selerem

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym seleremTo taka lekka zupa, którą mozna przyrządzić w ciągu 30 minut od przyjścia z rzeskiego spaceru lub po intensywnej sesji na basenie. Kremowa jest od warzyw a nie od śmietany, tylko ta odrobina parmezanu jest takim małym daiblikiem ale czy dietetyczne znaczy bez smaku?

 

 

 

 

 

 

 



KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym seleremSkładniki
150 g brokułu mrożonego lub świeżego
50 g selera korzeniowego
200 g dyni
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy Podlaskiej do rosołu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu

uprażone pestki dyni i słoneczniki
sól, pieprz do smaku

Smażony seler
łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
sól, pieprz


Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam warzywa i podsmażyłam kilka chwil. Zalałam 2 szklankami wody doprawiłam, zagotowałam i trzymałam na ogniu do chwili gdy warzywa były miękkie. Całość zmiksowałam doprawiając łyżką parmezanu. Z krążków selera wycięłam foremką  okrągłe kształty „ciasteczek”, które smażyłam na oliwie przyprawionej czosnkiem i rozmarynem oraz tymiankiem. Odsączyłam i podałam do zupy.

Podawać z selerem i pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym selerem

poniedziałek, 15 lutego 2010, amatoreczka-pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/15 19:31:11
Wspaniale się zapowiada :) Z pewnością jest pycha :)
-
fantazjemagdyk
2010/02/15 22:06:16
bardzo mi się podoba, chętnie bym się poczęstowała :)
-
2010/02/16 09:22:06
kasiaaaa24- delikatna zupa z wyrazistym selerem smakowała bardzo fajnie. Dziękuję
fantazjemagdyk - już grzeję miseczkę dla Ciebie;)
-
katarina.f
2010/02/16 09:59:06
To jedna z moich ulubionych zup. zdecydowanie. W wersji ze smażonym selerem jeszcze nie wypróbowana, ale wszystko przede mną. Pozdrawiam. :)
-
2010/02/17 10:45:53
katrina.f wszystko przed Tobą. Cieszę się, że przypasowałam Ci do gustu. Pozdrawiam.
-
aga-aa
2010/02/17 17:08:36
ostatnio szukałam inspiracji na zupę i myślę, że właśnie ją znalazłam :)
-
2010/02/18 11:13:49
aga-aa, bardzo mi miło, że tak spodobał Ci się mój przepis;) Zapraszam wkrótce będzie kolejna zupa;)
-
bryssska
2010/08/26 22:29:38
pięknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje