World Bread Day 2010 (submission date October 16)
Blog > Komentarze do wpisu

AROMATYCZNY TORT CZEKOLADOWY

AROMATYCZNY TORT CZEKOLADOWYSzukając inspiracji na ciasto czekoladowe trafiłam na
Tort Walentynkowy na blogu Kwestia Smaku. To było to. Konsystencja idelana, smak niebiański a wrażenia nie do opisania. Jedno jeszczę pragnę potwierdzic im dłużej się powstrzymamy od jedzenia go tym jest lepszy, niczym dobre Pinot Noir, aromatyczne, z głebią smaku i zaskakujących aromatach.

 




Składniki

350 g gorzkiej czekolady
3 łyżki brandy
5 łyżek likieru kawowego Kahlua
50 g kakao
250 g masła roślinnego
160 g cukru brązowego
3 łyżki cukru pudru
10 jaj
60 g mąki razowej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek domowych konfitur z wiśni


W garnku na kąpieli wodnej rozpuściłam połamaną gorzką czekoladę, masło roślinne, brandy, likier, kakao z 125 ml letniej wody. Do momentu połączenia wszystkich składników garnek trzymałam w kąpieli by później całość przestudzić. Gdy masa by gotowa na łączenie się z resztą składników żółtka oddzieliłam od białek, ubiłam je na lekko puszystą masę. Połączyłam je wówczas z masą czekoladową mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki. Ubiłam wtedy pianę z białek z dodatkiem cukru i połączyłam w dwóch etapach z reszta ciasta. Formę o średnicy 27 cm wyłożyłam papierem posypałam płatkami migdałów oraz przykryłam konfiturą z wiśni. Wylałam na wiśnie masę czekoladową i całość wstawiłam na 1godzinę i 5 minut do nagrzanego na 160o piekarnika. Ciasto się nie przyrumieniło, patyczek po tym czasie był już suchy. Gdy ciasto przestygło przełożyłam je na paterę obracając o 180o.  Polewę zrobiłam ściśle według przepisu z blogu Kwestia Smaku tzn. ponownie w rondelku ustawionym w kąpieli wodnej rozpuściłam na jednolitą masę 200 g ciemnej czekolady, 125 ml kremówki oraz 60 ml likieru Kahlua. Gdy polewa odpowiednio zgęstniała udekorowałam nią ciasto dodając na brzegi parę płatków migdałów.

AROMATYCZNY TORT CZEKOLADOWY

niedziela, 24 stycznia 2010, amatoreczka-pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/01/25 16:38:00
ale smakołyk, wygląda obłędnie czekoladowo! pozdrawiam :)
-
olciaky
2010/01/26 13:28:03
Mmm..
ale on przepięknie się prezentuje:)
Oj aż mi się zachciało czekoladki!:d
-
2010/01/27 20:37:28
olciaky, myniolinka - ślicznie dziękuje za ciepłe słowa.
-
katarina.f
2010/01/29 16:34:18
Szukałam czegoś special na Walentynki! I mam! Dzięki !:)
-
2010/02/04 14:22:40
Katrino, na taką właśnie okazję autorka przepisu przygotowała to ciasto. Ja je przygotowałam na swoje imieniny i to był bardzo dobry wybór. Pozdrawiam
-
bryssska
2010/08/26 22:31:07
to co lubię najbardziej mega duża porcja czekolady, na poprawę humoru