World Bread Day 2010 (submission date October 16)
Blog > Komentarze do wpisu

FESTIWAL DYNII RUNDA II

Zatem Runda II rozpoczęta:)

KOTLECIKI DYNIOWE



Składniki:
1 kg startej dyni
2 plastry posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku
kawałeczek chili, według uznania
3 jaja
1 łyżka zmieszanych ziół: mielona kolendra, curry, kumin
5 łyżek semioliny
opakowanie sezamu- zużyłam połowę
1 łyżka masła
olej do smażenia


Na masełku podsmażyłam cebulkę, czosnke chili oraz przyprawy po czym dodałam dynię. Całość smażyłam ok 3 minut by nastepnie pozostawić do wystudzenia. Do przestygniętej masy dyniowej wbiłam 3 zółtka, wymieszałam, dodałam semiolinę, wymieszałam a na końcu pianę z 3 białek i ponownie wymieszałam.  Patelnia została postawiona na gazie, kuleczki masy dyniowej były obtaczane w sezamie i kładzione na rozgrzany tłuszcz. Smażyły się po ok 2 minuty z każdej strony a po zdjeciu z patelni zostały odsączone na papierowym reczniku. Z podanych składników wyszło mi ok 12 dużych kotlecików, które podałam z mieszanką kiełków ze słonecznika i szpinaku okraszoną oliwką aromatyzowana curry.

KOTLECIKI DYNIOWE

KOTLECIKI DYNIOWE

 

KREMOWA ZUPA Z DYNI Z NUTĄ PRAŻONEGO BOCZKU



Składniki:
dynia o wadze ok 2 kg obrana i  pokrojona w małe kawałki
1 l wywaru warzywnego
odrobina świeżego chili do smaku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
3 plastry wędzonego boczku
kilka gałązek natki pietruszki dla smaku

Przepis ten w porównaniu do poprzedniego zdaje się iście prosty. Dynię zalałam wywarem, doprawiłam, zagotowałam i po doprowadzeniu dyni do miekkości całość zmiksowałam. W tym czasie na suchą patelnię wrzuciłam pokrojony boczek i uprażyłam. Zupę podałam w małych miseczkach z odrobiną boczku i natką dodającą koloru tej jakże prostej potrawie.

KREMOWA ZUPA DYNIOWA

poniedziałek, 26 października 2009, amatoreczka-pl

Polecane wpisy

  • PRZENOSINY

    Od dzisiaj zapraszam tutaj . Do zobaczenia.

  • Dyniowe Ravioli

    Pomysł na dzisiejszy przepis wpadł mi do głowy podczas przegladania listopadowego numeru Twojego Stylu . Chodziły jednocześnie za mną ostatnio włoskie smaki, po

  • Festiwal Dyni czas rozpocząć

    Miło mi brać udział w Festiwalu Dyni po raz drugi. Chciałabym go zainaugurować prostym i szybkim przepisem na lekki obiad lub przystawkę. Będzie to pieczona dyn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
malgorzata.dz
2009/11/01 21:08:02
Wszystko pycha! i kotleciki, i zupa. :) Obiad, że paluszki lizać. :)
-
2009/11/01 22:27:57
Dziękuje;)
-
bea.w.kuchni
2009/11/14 09:09:42
Zrobilam kotleciki, pyszne! Wczesniej nie dodawalam np. sezamu, a teraz sie okazalao, ze swietnie sie tu komponuje :)

Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziekuje za udzial w Festiwalu :)
-
2009/11/28 20:51:46
Przepraszam Cię Beo, że dopiero teraz odpisuję na komentarz ale przez moje roztargnienie nie zauważyłam go. Dziękuję Ci za możliwość wzięcia udziału w tak cudnym Festiwalu. Pozdrawiam cieplutko