World Bread Day 2010 (submission date October 16)
Blog > Komentarze do wpisu

CARSKA PASCHA



Składniki:

1,4 kg tłustego białego sera

 5 żółtka

 4 jaja

 2 szklanki kremówki

 300 g miękkiego masła

 300 g cukru

 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Sos truskawkowy:

opakowanie mrożonych truskawek z zeszlorocznych zapasów

1 łyzka syropu klonowego

3 łyżki brązowego cukru, najlepiej muscavado


Inspirację na przepis zaczerpnełam od Agnieszki Kręglickiej, podobnie jak Asiejka jest to moje ulubione danie wielkanocne, na które czekam cały rok.

Zmielony ser utarłam z masłem, wciąż ucierając dodawałam po jednym żółtku a na końcu wlałam kremówkę zmniejszając obroty miksera. Taką masę  wlałam do garnka i postawiłam na małym ogniu. Podgrzewałam do chwili bąblowania, lecz nie można dopuścić do zagotowania. Garnek wówczas włożyłam do miski z lodem i mieszałam do chwili aż masa ostygła. Utarłam ją z cukrem i wanilią. Sitko wyłożyłam lnianą ściereczka, napełniłam kremem na paschę, obciążyłam od góry talerzykiem i wstawiłam na całą noc do lodówki. Udekorowałam sosem otrzymanym z zagotowania i zmiksowania  wymienionych składników . Smacznego 

 

CARSKA PASCHA
Przepis ten bierze udział w zabawie zorganizowanej prez Olgę z blogu
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

 

czwartek, 16 kwietnia 2009, amatoreczka-pl

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: